woensdag 2 september 2015

onbekende componisten



Dat er in Hongarije meer componisten zijn geweest dan Bela Bartok en Kodaly zullen de meeste muziekkenners wel weten en op het label Hungaraton zijn een aantal opnamen verschenen van andere Hongaarse componisten, die we hier overigens nooit horen. Wat dat betreft lijkt het in Nederland wel een ontwikkelingsland.


Op bovenstaande you tube opname kunt u luisteren naar een werk van de op 16 april 1885 in Boedapest geboren Leo Weiner, die zijn eerste muzieklessen kreeg van zijn broer. Daarna studeerde hij aan de Franz Liszt Academie in zijn geboorteplaats bij Janos Koessler. Voor zijn werk de Serenade opus 3 kreeg hij veel prijzen.
Aan de muziekacademie in Boedapest ging hij werken als muziektheoriedocent en in 1912 ging hij ook compositie en kamermuziek doceren. Hij bleef tot zijn dood op 13 september 1960 lesgeven.


In zijn eigen composities zijn invloeden te bespeuren van Beethoven en Mendelsohn, maar wat betreft zijn instrumentatie zijn het vooral Franse componisten, die niet onder invloed van Wagner zijn gekomen. Kortom Weiner bleef een behoudend componist.

Geen opmerkingen: