dinsdag 1 september 2015

onbekende architecten



Door me te verdiepen in de architect van de Sint Franciscuskerk in Bolsward kwam ik op het spoor van een architect die mij totaal onbekend was namelijk Paul Louis Denis Bellot. Hij werd op 7 juni 1876 in Parijs geboren; In 1894 besloot hij om architectuur te gaan studeren en behaalde in 1900 het diploma van de École des beaux arts en maakte aansluitend een studiereis naar Spanje.
In 1902 trad hij in bij de Benedictijnen van Solesmes en zegde de architectuur vaarwel. Maar toen in Oosterhout een nieuwe abdij gebouwd moest worden deed men een beroep op hem. Tijdens het werk aan dit gebouw maakte hij kennis met Nederlandse architecten als H.P.Berlage, Jan Stuyt en Pierre Cuypers en van hen leerde hij het gebruik maken van bakstenen. 


In 1911 werd hij tot priester gewijd in een door hem zelf ontworpen kerk op het eiland Wight. 


In 1921 opende hij een architectenbureau in de Oosterhoutse Abdij en hij benoemde het jaar daarop H.C. van de Leur tot zijn architect. Hij ontwierp tot 1930 nog een achttal kerken in Nederland w.o. die van Waalwijk en Eindhoven.
De concurrentie in Nederland was moordend en daarom ging hij in 1928 weer terug naar Wisques. Hij liet zijn Nederlandse praktijk over aan zijn assistent van de Leur, die bv. de Gerardus Majellakerk in Utrecht ontwierp.


Ook in het werk van de Cuypersfamilie zijn invloeden van Bellot te bespeuren. Zelf sloot hij zich aan bij de door de Belgische architect Maurice Storez opgerichte groep L' Arche, die moderne materialen gebruikten bij hun kerkelijk kunst.
In 1934 ging Bellot naar Canada en kreeg er de opdracht in Montreal de kerk Oratorium St. Jozef te voltooien. Toen in 1939 de Tweede Wereldoorlog uitbrak, kon hij niet meer terug naar Frankrijk en vestigde zich definitief in Canada, waar hij grote invloed uitoefende op de jonge architecten.


5 juli 1944 overleed Paul Bellot in Montreal en ligt begraven op het kerkhof van het door hem ontworpen klooster St. Benoît - du - Lac.




Geen opmerkingen: