donderdag 10 september 2015

onbekende componisten



Bovenstaande opname van het Concertstuk voor piano en orkest is heel bijzonder omdat het een werk is van een Nederlandse componiste Henriette Bosmans waarover een zeer lezenswaardige biografie is geschreven Helen Metzelaar en een rol heeft gespeeld in het leven van Frieda Belinfante, de eerste vrouwelijke dirigent van Nederland. Onlangs verscheen een biografie over deze laatste van de hand van Toni Boumans. 


Henriëtte Bosmans was het enig kind van Henri Bosmans, solocellist bij het Concertgebouworkest en de pianiste Sara Benedicts. Ze werd in Amsterdam geboren op 6 december 1895. het jaar daarop stierf haar vader en het is geen wonder dat haar moeder een enorme invloed op haar had. Op 17 jarige leeftijd trad zij voor het eerst op in het Concertgebouw. Ze ging componeren voornamelijk kamermuziek, zij nam orkestratielessen bij Cornelis Dopper en vanaf 1927 kreeg zij les van Willem Pijper. Henriètte was bi/seksueel en had verhoudingen met bv. FriedaBelinfante, in 1934 verloofde


 ze zich met de violist Francis Koene, die echter het jaar daarop al overleed. Tijdens de oorlog mocht ze niet optreden omdat ze half joods was.
Na de oorlog componeerde ze vooral liederen, die als eerste werden uitgevoerd door haar toenmalige partner, de zangeres Noèmie Perugia. In 1951 werd bij haar maagkanker gconstateerd en op 2 juli 1952 overleed zij, slechts 57 jaar oud. 







Geen opmerkingen: