vrijdag 4 september 2015

vakantie 6


Nadat we teruggekeerd waren van onze fietstocht hebben we nog even een bezoek gebracht aan Hippolytushoef; een plaats die al in de 14de eeuw vermeld wordt als Ypolshof, afgeleid van een boerderij met die naam. In de 19de en 20ste eeuw werd dit plaatsje Klein Parijsgenoemd vanwege het groot aantal cafés en het uitgaansleven. Momenteel zijn er nog maar drie over. 
Hippolytushof is een van de oudste kerken in de Kop van Noord-Holland op het voormalige eiland Wieringen. De Hippolytuskerk stamt voor een groot deel nog uit de middeleeuwen. De onderbouw van de toren dateert zelfs uit het begin van de 12de eeuw. Het gotische koor is opgetrokken uit de tufsteeen van een vroeger kerkgebouw en is 14de eeuws.


In 1574 was de Reformatie en ging het gebouw van de katholieken over naar de protestanten. In de 17de eeuw bouwde men het schip, nadat een zware wervelstorm in 1674 het vorige schip deed instorten. Gedurende de 175 jaar daarna werd de kerk regelmatig gerestaureerd. De plaatselijke kunstenaar Piet Lont heeft een glas in loodraam vervaardigd dat verwijst naar het verleden en de toekomst van deze kerk.


De kerk is gelegen aan het Kerkplein en heeft de functie van verzamelplaats voor de inwoners nog altijd weten te bewaren. In de kerk bevindt zich het één-klaviers Knipscheer-orgel gebouwd in 1860 dat getooid is met een harpspelende koning David en een paar bazuinengelen.
De aangehouden kleuren blauwgrijs, appelbloesem en ossenbloedrood geven het interieur een intiem karakter.



Geen opmerkingen: