maandag 7 september 2015

nederlandse portretschilders 5


Dit portret van Adriaan Roland Holst is geschilderd door Ernst van Leyden. Hij werd in in 1892 geboren in Rotterdam. Studeerde aan Kunstacademies van Rotterdam, Brussel, Berlijn en Londen. Rond 1915 schildert hij beïnvloed door zijn vriend Raoul Hynckes impressionistiche stadsgezichten. In de twintiger jaren heeft hij een atelier op Urk, dat toen nog een eiland was en daar schildert hij zogenaamde oer-Nederlandse taferelen in kubistische stijl. Omdat hij Nederland te benauwend vindt, verhuist hij naar Parijs. Vanwege het politieke klimaat in Europa vertrekt hij naar Amerika. Daar onderhoudt hij contacten met Europese bannelingen w.o. Thomas Mann en Bertold Brecht. Artistiek gezien belandt hij op een dood spoor.
Dat veranderde toen hij in 1957 naar Parijs gaat, waar hij grote atmosferische poëtische werken maakt. Rusteloos als hij is gaat hij in 1961 weer terug naar Amerika en maakt gedurende de jaren 1965 en 1966 een lange reis naar het Midden-en Verre Oosten. In 1932 was hij getrouwd met de 14 jaar jongere kunstenares Erika Kluth. 


Algemeen wordt zijn latere abstracte werken als zijn beste schilderijen beschouwd. Opvallend was zijn obsessie met zijn persoonlijke schoonheid goed te zien in zijn zelfportretten. Hij overleed aan de gevolgen van het inspuiten met hormonen in Zwitserland in 1969.


Geen opmerkingen: