zondag 13 september 2015

vakantie 11


Vanmiddag hebben we een bezoek aan het Jopie Huismanmuseum in Workum gebracht. Het museum zelf is een prachtig, groot gebouw en is een echte publiekstrekker. Ik had me weinig van de schilderijen voorgesteld, maar die negatieve gedachte moet ik herzien, want er hangen bijzondere portretten, vooral de portretten van o.a. zijn ouders, zijn zelfportret etc. zijn prachtig. Jopie had grote waardering voor zijn hardwerkende ouders, die in zware tijden moesten zorgen voor een gezin van zeven kinderen waarvan Jopie de jongste was


. Al heel jong tekende Jopie alles wat hij zag en tegenkwam, Hij bezoekt in Sneek de ambachtschool en in 1939 gaat hij werken bij de pottenbakkerij Aurora in Workum. Bij een razzia in deze plaats wordt hij gepakt en naar Kassel gebracht waar hij te werk wordt gesteld. Hij weet te ontsnappen en duikt onder in zijn geboorteplaats. 


Na de oorlog leidt hij een ongeregeld leven, maar in 1949 treedt hij in het huwelijk met Eelkje de Boer dat duurt tot 1973.. Het paar krijgt vier kinderen. Na het failliet gaan van het aardewerkatelier dat Jopie in 1951 was gestart, stort hij zich op lompen en metalen. Na zijn scheiding stort hij zich op het schilderen en in 1976 begint hij aan een tweede huwelijk met Ietje Magré. 

Jopie bewaarde schoenen, gewichten, vodden, poppen, alles wat hem aansprak. Al deze voorwerpen gebruikt hij voor zijn schilderijen en hij toonde zich in deze schilderijen bijna een ouderwetse fijnschilder. Tot 1974 verkocht hij zijn schilderijen in ruil voor bv. paling. Daarna gaf hij ze weg aan vrienden of aan mensen die het verdienden. 29 september 2000 overlijdt hij aan zijn hartkwaal. Heeft gelukkig nog meegemaakt dat zijn werk in dit prachtige museum zijn tentoongesteld.

Hieronder een aantal schilderijen die ik gefotografeerd heb.




Geen opmerkingen: