woensdag 16 september 2015

vacantie 12


Na het slechte weer van gisteren is het weer vandaag - dinsdag 18 september -  verbeterd want het is de hele dag droog gebleven. We zijn vandaag naar Joure gereden en dat stadje is ons alleszins meegevallen. 


Het centrum is feitelijk één lange straat van een kilometer lengte, omzoomd met leuke pandjes waarin gelukkig niet alleen winkels zijn gevestigd dit behoren tot de bekende winkelketens.
Aan deze straat ligt ongeveer in het midden de Nederlands Hervormde Kerk, vroeger Rooms Katholiek met een karakteristieke toren. Precies aan de overkant staat een beeldengroep bestaande uit drie personen die omhoog kijken naar de toren. 






De naam van Joure is onlosmakelijk verbonden met die van Douwe Egberts. Egbert Douwes begon in 1753 aan de Midstraat in deze plaats een zaak in koloniale handelswaren, die uitgroeide tot de bekende koffiebrander. Pas in 2014 werd de WE winkel aan de Midstraat gesloten. 
In 1466 kreeg de Vlecke Joure het recht op een weekmarkt en 15 jaar later ook het recht op een jaarmarkt:  De Jouster Merke. Die wordt om de vier jaar op de vierde donderdag in september gehouden. 
Hobbed van Baerdt , grietman van Harkerland gedurende 1615 tot 1650, legde 18 maart 1644 de eerste steen voor de tweebeukige (schip en zijbeuk) kerk, die de vroegere 16de eeuwse moest vervangen. In 1639 werd de kerk getroffen door een brand en door de wereldoorlog kon pas i 1947 met de restauratie worden begonnen. De toren dateert uit 1628. De klokken in deze toren zijn gegoten door Gregorius Hall ( 1603), Jacob Noteman ( 1636) en L. Haverkamp ( 1790).



1 opmerking:

Anoniem zei

Is van ouds een protestantse kerk is nooit katholiek geweest na 1517 wordt Nederland protestants.