maandag 14 september 2015

onbekende componisten




In mijn serie gewijd aan onbekende componisten, die dank zij het medium CD en via you tube bereikbaar zijn voor  geinteresseerde muziekliefhebbers, die wel eens wat anders willen horen dat Mozart of Haydn. deze keer aandacht voor de Tsjechische componist en musicus Jan Matyas Sperger. 23 maart 1750 zag hij het levenslicht in Feldsberg. Zijn eerste muzieklessen kreeg hij van de plaatselijke organist Franz Anton Becker;  in Wenen bekwaamde hij zich verder op de contrabas bij Friedrich Pichlberger. Hij werd door Emanuel Schikaneder, ja u weet wel die van het libretto van Die Zauberflöte aan getrokken voor diens orkest en studeerde compositie bij Johann Georg Albrechtsberger, een veel gevraagd docent.


20 december 1778 werden twee werken van hem voor het eerst uitgevoerd. Hij trad toe tot het orkest van Prins Joseph Kardinaal von Batthyani gevestigd in Bratislava. Beroemde toenmalige solisten waren lid van dit orkest zoals Johann en Philipp Teimer ( hoboïsten) en de hoornisten Kartl Franz en Anton Böck. Helaas werd dit orkest in 1783 opgeheven en na een tussenstop in Kohfidisch, trad hij in 1789 toe tot het 21 koppige orkest van Hertog Frederik II de Goedige en van Groothertog Frederik I van Mecklenburg-Schwerin.


Sperger liet een uitgebreid oeuvre na van liefst 45 symfonieën en 18 concerten voor zijn gelief instrument de Contrabas.
Hij overleed 13 mei 1812 in Ludwiglust.


Geen opmerkingen: