zaterdag 5 september 2015

nederlandse portretschilders 4


Dit portret van de levenskunstenaar en dichter Weremeus Buning is in 1951 geschilderd door Eppo Doeve. Deze duivelskunstenaar was afkomstig uit Bandoen, waar hij 2 juli 1907 werd geboren. Zijn ouders hadden gemengd Europees en Indisch bloed. Na het behalen van zijn middelbare schoolopleiding maakte hij enkele reizen door IndiĆ«. Hij besloot landbouwkunde te gaan studeren in Nederland. Hoewel hij zichzelf niet bijzonder vond, deden anderen dat wel, want al heel jong gaf hij blijk van een enorm tekentalent en daarnaast was hij bijzonder muzikaal. 

Begin jaren dertig stapte hij noodgedwongen over van de studie landbouwkunde naar een baan als tekenaar omdat de theemarkt in Indiƫ ineenstortte. Hij kreeg in 1935 een baan aangeboden bij de Haagse Post en de AVRO. Hij tekende voor de Radiobode en dit werk werd bv. door Fiet Westendorp en Marten Toonder verzameld.



Helaas slokte dit werk in opdracht hem bijna volledig op en daardoor had hij geen tijd voor vrij werk en daarnaast dacht hij dat dit vrije werk niet goed genoeg was om tentoon te stellen. Hij stierf 11 juni 1981 en bij het opruimen van zijn ateliers werden er prachtige tekeningen gevonden.


Geen opmerkingen: