woensdag 30 september 2015

onbekende componisten


Dit muziekstuk is geboren op 13 april 1810 in het plaatsje Cadenet in de Vaucluse. Op vijfjarige leeftijd kreeg hij muziekles van zijn vader, maar helaas overleed zijn vader al in 1816. Dankzij zijn mooie stem kon hij koorknaap worden in de kerk Saint SAauveur in Aix en Provence. Op 15 jarige leeftijd ging hij studeren aan een College geleid door Jezuieten, maar daar stopt hij na drie jaar mee. In 1829 werd hij kapelmeester in de eerder genoemde kerk. Door een maandelijkse gift van vijftig francs kon hij gaan studeren in Parijs.


Daar wist hij Luigi Cherubini over te halen hem als leerling aan te nemen, hoewel deze twijfelde aan zijn talent. Die twijfel werd weggenomen door Davids koorwerk "Beatus Vir". Na het verlaten van het Conservatorium werd hij opgenomen in het Saint Simonian gezelschap. Voor deze beweging waarvoor muziek erg belangrijk was, schreef David verschillende composities; daarnaast maakte hij met een paar andere leden van het gezelschap een reis naar het Midden Oosten. Hier deed hij zijn inspiratie op voor o.a. het werk waarmee hij veel succes had nl. "Het Désert" uit 1844.


In 1833 keerde hij terug naar Frankrijk en schreef in de volgende jaren een aantal composities w.o. drie symphonieën en romances. Ook schreef hij opera's w.o. Christoph Colomb en Herculanum alsmede Oratoria " Moïse au Sinaï ". In 1862 werd hij benoemd tot lid van het Legioen van Eer. 29 Augustus 1867 overleed hij in Le Pecq-Yvelines.

Geen opmerkingen: