dinsdag 17 april 2012

Anna Ancher



In Nederland wordt altijd met een zeker dedain neergekeken op Denemarken, alsof dit land op o.a. cultureel gebied nauwelijks enige betekenis heeft. Spreken we over schilderkunst dan weten de meeste Nederlanders geen Deense schilder op te noemen, terwijl dit land toch een aantal grote schilders heeft voortgebracht.

Daar is ook een vrouw bij namelijk Anna Ancher die leefde van 1859 tot 1935. Zij werd geboren in Skagen als dochter van Erik Andersen Brondum en Ane Hedvig Moller. Skagen was het centrum van een groep schilders. Al op jonge leeftijd gaf zij blij van haar aanleg voor schilderkunst en zij ging lessen nemen op het Vilhelm Kyhn College in Kopenhagen.
Zij vertrok naar Parijs waar zij ging werken in het atelier van Pierre Puvis de Chavannes samen met Marie Triepke, die later zou trouwen met een andere Deense schilder Peder Severin Kroyer. Terug in Skagen ontmoette zij in 1880 Michael Ancher en trouwde met hem. Ze kregen één dochtertje Helga.

Anna schilderde voornamelijk binneninterieurs en eenvoudige dagelijkse gebeurtenissen uit het leven van de Skager bevolking met als specialiteit vissersvrouwen en kinderen. Ze was geobsedeerd door het licht en kleuren. Later schilderde zij ook meer complexe onderwerpen. Al tijdens haar leven kreeg zij een aantal prijzen.

In 1884 betrokken zij hun huis op Skagen; pas in 1913 werd er een groot atelier bijgebouwd. Na de dood van Anna bleef dochter Helen er wonen en maakte een museum van het huis.

Bekende schilderijen van Anna zijn:  Blue Ane geschilderd in 1882,  The girl in the Kitchen in de jaren 1883 tot 1886 vervaardigd, Interior with Clematis uit 1913 en A Funeral uit 1891.

Geen opmerkingen: