woensdag 4 april 2012

Die Götter Griechenland



Op een ochtend luisterde ik naar radio Klara en hoorde daar een voor mij onbekend lied gezongen door de Engelse tenor Peter Pears, aan de piano begeleid door Benjamin Britten en was direct verkocht door deze uitvoering. Het lied was overigens Die Götter Griechenland van Franz Schubert. In deze serie levensberichten wil ik daarom de aandacht vragen voor deze bijzondere man.
Peter werd op 22 juni 1910 geboren in Newark House in het plaatsje Farnham in het graafschap Surrey en volgde onderwijs in Lancing. Hij studeerde muziek aan het Keble College te Oxford en verzorgde als organist diensten aan het Hertford College. Hij beeindigde de studie zonder een graad te halen.
Zelf beweerde hij zang te zijn gaan studeren nadat hij de tenor Stuart Wilson had gehoord in de Mattheus Passie, waarin hij de rol van de evangelist zong.

Hij trad toe tot de BBC Singers in 1936 en ontmoette in dat jaar Benjamin Britten. Zij werden levensgezellen. In 1937 gaven ze hun eerste recital in het Balliol College in Oxford; beiden waren overtuigd pacifist en vertrokken voor het uitbreken van de 2de wereldoorlog naar Amerika. In 1940 componeerde Britten een van de eerste liederencycli. Vanzelfsprekend gaf Peter daarvan de eerste uitvoering. Deze Seven Sonnets of Michelangelo werd gevolgd door een groot aantal werken die Britten schreef met in zijn hoofd de prachtige stem van Pears.

Lezer van dit blog die nooit iets van Britten gehoord heeft zou ik aanraden eens te luisteren naar de prachtige werken als Nocturne, The Serenade for Tenor, Horn and Strings. Zijn stem had een direct herkenbaar geluid; overigens was niet iedereen gecharmeerd van zijn stem; helaas was deze zodanig van timbre dat het opnemen de opnameleiders voor problemen stelde en sommige opnamen daardoor minder gelukkig zijn uitgevallen.

Naast deze liederencycli schreef Britten ook opera's met dragende rollen voor Pears. Deze werken zijn veel minder toegankelijk dan de eerstgenoemde werken. Het meeste succes had de opera Peter Grimes; Pears maakte zijn Amerikaanse debuut aan de Metropolitain in New York met de rol van Aschenbach in de opera die Britten schreef gebaseerd op de roman van Thomas Mann Death in Venice.

Zijn naam leeft ook voort door het jaarlijkse festival in Aldeburgh, dat door Pears en Britten is gestart en uitgegroeid is tot een van de beste festivals ter wereld. Het was ook in Aldeburgh dat Peter Pears stierf en waar hij begraven is op de begraafplaats van de St.Peter and St.Pauls church.

Geen opmerkingen: