maandag 23 april 2012

De vakbeweging blaft maar bijt niet




Onlangs werd van de zijde van de vakbond met veel aplomb een akkoord gesloten met  met de Ondernemersorganisatie Schoonmaak-en Bedrijfsdiensten gesloten. Jubelend zei de bond dat dankzij de stakingen de werkgever overstag was gegaan. Helaas spreekt men over dit accoord niet de waarheid. Wat is namelijk het geval.
Aan het begin van de maand maart legde de werkgever een bod op tafel dat overeenkomst met het gesloten accoord waarin de bonden tegen de zin van de schoonmakers akkoord gingen met de twee onbetaalde wachtdagen.
Vraag die zich dan voordoet is waarom het zo lang heeft moeten duren voordat de bonden accoord gingen met het voorstel. Dat heeft natuurlijk alles te maken met  de interne machtsstrijd die zich momenteel afspeelt binnen de FNV. Men heeft de schoonmaakacties tot speerpunt gemaakt en proberen een beeld te scheppen van dat acties op straat tot betere afspraken leidt dan het polderen.

En tegelijkertijd moesten de bonden, wetend dat ze het bod van de werkgevers wel moesten accepteren, de schoonmakers ervan overtuigingen dat de verwachtingen die ze bij deze mensen hadden gewekt, moesten bijstellen.
We zien in het accoord dat de bonden wel degelijk gepolderd hebbeb, want ze zijn accoord gegaan met de cao-afspraken over de pensioenen. Dit jaar betalen de werkgevers nog mee aan de premieverhogingen, maar het volgend jaar komt er een premiestabilisatie en betalen de werkgevers niet meer mee aan de premies.

Geen opmerkingen: