zaterdag 21 april 2012

Koning Christiaan X van Denemarken




Soms worden er verhalen verteld om iemand bepaalde eigenschappen hetzij in positieve zin, hetzij in negatieve zin toe te dichten.
Een voorbeeld hiervan is de Deense koning Christiaan X, die 20 april 1947 overleed in Amaliënborg.
Deze Christiaan werd op 26 september 1870 geboren in  Charlottenlund, bij Kopenhagen. Zijn vader was koning Frederik VIII en zijn moeder was Louise, dochter van de Zweedse koning Karel XV.
Naast Christiaan kreeg het ouderpaar nog een zoon nl. Haakon, die later als Haakon VII, koning van Noorwegen werd.

Gedurende zijn lange regeringsperiode van 1912 tot 1947 kreeg Denemarken te maken met twee wereldoorlogen. Toen de Nazi's Denemarken bezetten bleef Christiaan in Denemarken wonen en maakte elke dag te paard een rit door Kopenhagen. Dit werd gezien als een daad van verzet, temeer omdat hij dat alleen deed, dus niet begeleid door bewakers.

Uit deze periode dateert ook het verhaal waar ik mee begon, namelijk dat Christiaan een jodenster gedragen zou hebben, om te laten zien dat hij zijn joodse landgenoten niet in de steek liet. Maar dit was puur een mythe, want de Deense joden hebben nooit van de nazi's een jodenster hoeven te dragen. Dat hij zijn sympathie omzette in daden bleek wel toen de synagoge in Kopenhagen getroffen werd door brandstichting. Hij stuurde namelijk een steunbetuiging aan de rabbijn van deze synagoge. Daarnaast ging hij met slechts twee woorden in op een gelukwens van Hitler bij zijn zeventigste verjaardag.

Ijsland, dat vanaf 1918 een personele unie had met Denemarken, was door de wereldoorlog geisoleerd van Denemarken. De Engelsen bezetten het eiland als bescherming tegen de Nazi's. In 1944 werd er op het eiland een referendum gehouden dat leidde tot afscheiding van Denemarken.

Tijdens een van zijn ritten door Kopenhagen viel Christiaan in oktober 1942 van zijn paard. Van toenaf ging zijn gezondheidstoestand achteruit en verscheen hij bijna niet meer in de openbaarheid. Pas op 9 mei 1945 toen de nazi's zijn lans hadden verlaten, opende hij de Deense Rijksdag.

Christiaan trouwde met Aleandrine, een dochter van groothertog Frederik Frans III van Mecklenburg-Schwerin. Zij was een volle nicht van Prins Hendrik van Nederland. Uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren nl. Frederik (geboren 11 maart 1899 en gestorven 14 januari 1972; deze trouwde met Ingrid van Zweden; en Knoet Christiaan ( geboren 27 juli 1900 en gestorven 14 juni 1976); hij troude met Caroline Mathilde van Denemarken.


Geen opmerkingen: