zondag 8 april 2012

Vragen zonder antwoord


Onder deze titel werd gisteravond 7 april op Hilversum een documentaire uitgezonden gemaakt door een van de beste documentairmakers die we in Nederland momenteel hebben. Hoofdpersoon in dit vraaggesprek was Sonja Barend, die na haar terugtreden nauwelijks meer in de schijnwerpers wil staan en die pas na heel lang aarzelen instemde met deze documentaire.

Sonja was een t.v. maakster die helemaal meedeed in haar praatprogramma en niet de gasten met elkaar liet praten en als intervieuwer buiten schot bleef. Daarnaast kwamen in haar programma's nauwelijks bekende nederlanders voor, maar waren het gewone Nederlanders die met haar in discussie gingen.

Zij gaf in haar programma ook veel ruimte aan minderheidsgroepen, zoals allochtonen en homoseksuelen en lesbiennes. Drijfveer hiervoor was zoals nu blijkt haar eigen geschiedenis, waarover zij voor het eerst en laatst vertelt. In haar jeugd dacht zij dat de man bij wie ze leefde, haar eigen vader was, maar via een kalender kwam zij erachter dat ze niet Sonja de Groot heette, maar Sonja Barend en dat haar twee broers dus half broers waren.

Zij spreek geen oordeel uit over de handelwijze van haar niet-joodse moeder, die toen haar vader David Barend opgepakt was en in Westerbork zat, een relatie begon met haar stiefvader. Voor haar niet-joodse moeder moet dat een vreselijk dilemna zijn geweest en waarschijnlijk heeft zij de rest van haar leven een enorm schuldgevoel daarover met zich meegdragen.

Sonja geeft dat ondanks dat ze deze geschiedenis niet bewust heeft mee gemaakt, hij toch van enorme impact is geweest op heel haar leven, het kijken naar de dingen en enorme empathie hebben voor mensen in de verdrukking.

Wat is het toch jammer dat we het momenteel op de t.v. moeten doen met louter ego trippers en constant het geblaat van bekende nederlanders moeten aanhoren. Wat mij betreft mag er op de Publieke Omroep veel bezuinigd worden, want ze hebben hun taak "verheffing van het volk" verzaakt en krijgen we van ons belastinggeld programma's voorgeschoteld die het beeld alleen maar vervuilen. Ik zal maar geen voorbeelden geven, maar het voorbeeld ervan is de zender BNN. 

1 opmerking:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.