dinsdag 10 april 2012

De voorlezer



Gisteravond sinds lange tijd weer eens naar een film op de Publieke Omroep gezien namelijk De Voorlezer, gemaakt naar het boek van de Duitse schrijver Bernhard Schlink.

Ik had bij het zien van de film niet het gevoel dat ik het boek miste. Het script volgt vrij getrouw het verhaal uitzondering hierop is het einde van de film. In het boek gaat de volwassen Michael Berg alleen naar het kerkhof, waar Hanna Schmitz begraven ligt en niet zoals in de film met zijn dochter, aan wie hij zijn levensverhaal gaat vertellen.

Enkele figuren in het boek blijven in de film ofwel onderbelicht, of komen nauwelijks in beeld b.v. Gertrud, de vrouw van Michael. Uit dit huwelijk wordt het dochtertje geboren. Ook het gezin van Michael blijft vaag, terwijl in het boek er een gesprek tussen Michael en zijn vader plaatsheeft dat in de film helemaal niet voorkomt.

Wel zien we gesprekken tussen studenten en hun lector over het proces, die in de film ook niet voorkomen. De regisseur Stephen Daldry heeft het boek op een respectvolle wijze verfilmd en heeft in Kate Winslett een geweldigde hoofdrolspeelster, die bijzonder goed de getormenteerdheid van deze vrouw verbeeldt.

Geen opmerkingen: