zondag 22 april 2012

Wie waren de ouders van Etty Hillesum



Levie Hillesum was op 25 mei 1880 in Amsterdam geboren; hij was het jongste kind van de vier kinderen die geboren werden uit het huwelijk van Jacob Samuel Hillesum en diens vrouw Esther Hillesum-Loeza. Het gezin woonde in de Sint Antoniebreestraat nr.31.

Na zijn middelbareschoolopleiding ging hij klassieke talen studeren aan de Universiteit van Amsterdam. In 1902 deed hij zijn kandidaats-en in 1905 zijn doctoraalexamen. Hij was een uitmuntende student, want voor beiden slaagde hij cum laude.
Zijn proefschrift droeg de titel De imperfecti et aoristi usu Thuciddis en zijn verdediging was dusdanig dat hij ook cum laude proveerde.

Na zijn promotie nam hij in datzelfde jaar 1908 een aanstelling aan als leraar klassieke talen in Middelburg. Hij bleef daar tot 1914, toen hij eenzelfde baan aanvaardde aan het Hilversums Gymnasium. Inmiddels was op 15 januari 1914 nog in Middelburg het eerste kind geboren nl. Esther, Etty genoemd.

Het leraarschap werd voor Levie steeds moeilijk, vooral vanwege de ordeproblemen in de klassen met veel leerlingen die hij had door doofheid aan één oor en een slecht gezinchtsvermogen. Om daaraan te ontkomen ging hij naar een kleiner gymnasium in Tiel, waar hij verbleef van 1916 tot 1918. In dat jaar verhuisde hij opnieuw van betrekking nl. naar het Winschotens gymnasium en hij beeindigde zijn loopbaan aan het Gymnasium in Deventer, waarheen hij in  1924 vertrok en in 1928 rector werd.

Tijdgenoten w.o. oud-leerlingen om schrijven Louis als een kleine, stille, teruggetrokken man; een echte kamergeleerde, maar wel met humor en een grote eruditie. Vooral in de lagere klassen trad hij vanwege zijn lichamelijke gebreken veel te streng op; in de hogere klassen had hij een veel betere band met zijn leerlingen.

Louis Hillesum was hét voorbeeld van een geassimileerde jood en kon dus toetreden tot de hogere kringen in Deventer.

Geen opmerkingen: