maandag 23 april 2012

Christoffer Wilhelm Eckersberg




Het hiernaast afgebeelde zelfportret is vervaardigd door de man waarvan gezegd wordt dat hij de grondlegger is van de Gouden Eeuw van de Deense Schilderkunst.

Christoffer Wilhelm Eckersberg, hij is de schilder van dit zelfportret was de zoon van een timmerman en zag het levenslicht op 2 januari 1783. Op heel jonge leeftijd, waar andere kinderen speelden, was hij bezig met tekenen en schilderen. Hij ging lessen volgen bij Josiah Jacob Jessen woonachtig in Flensburg.
In 1803 werd hij toegelaten tot de Kunstacademie in Kopenhagen. Inmiddels had hij een relatie gekregen met Christina Hessing, die van hem in verwachting raakte. Hij trad met haar in het huwelijk om dat kind te wettigen.

Hij wist bij rijke kunstliefhebbers geld los te krijgen om een studiereisreizen naar Parijs en Rome te maken. In die laatste stad verbleef hij van 1813 tot 1816; hij maakte deel uit van een klein groepje Deense kunstenaars w.o. de beeldhouwer Bertel Thorvaldsen.
Ondertussen sprak een rechter in zijn vaderland de scheiding uit tussen de echtelieden. Teruggekeerd in Kopenhagen kreeg hij een leerstoel aangeboden aan de Academie. Wat zijn huwelijken betreft was hij niet zo gelukkig; want Elisabeth Juel met wie hij een 2de huwelijk aanging, overleed in 1927 en na haar dood trouwde hij met haar zus Susanne.
22 juli 1853 overleed Eckersberg aan de gevolgen van cholera. Een opvallend schilderij vind ik onderstaand naakt.

Geen opmerkingen: