dinsdag 10 april 2012

Sydney Lumet




Een van de beste zwart-wit films die ik in mijn leven gezien heb en waarvan hiernaast een scene is afgebeeld was 12 Angry Men, een zogenaamde rechtbankfilm van de Amerikaaanse regisseur Sydney Lumet.
Hij draaide de film in 1957 en zij liet direct zijn sterke punten zien; geweldige acteurs en een enorm probleem aan de kaak stellend. Trouwens hij gebruikte dikwijls klassiek geworden toneelstukken voor zijn films b.v. van Tenessee Williams en Eugene O'Neill.

Lumet werd geboren  op 25 juni 1925 in Philadelphia en hij kreeg al vroeg te maken met het theater, aangezien zijn ouders in het Joods theater speelden. Zijn moeder stierf toen hij nog een kind was en heeft niet kunnen zien hoe hij al kindrolletjes speelde  bv. in Papirossen, een korte film van Henry Lynn. In 1940 speelde hij een rol in de film Journey to Jerusalem.

Wat betreft de liefde was hij wat men noemt ongedurig van aard en hij trad liefst vier maal in het huwelijk o.a. met Gloria Vanderbilt. Uit deze huwelijke kreeg hij twee dochter.

Hij hield niet van Hollywood en gaf er de voorkeur aan in New York zijn films te draaien. Volgens hem was de laatste stad een beeld van realisme en Hollywood een schepping van de fantasie. Het heeft geen zin al zijn films op te noemen, laat staan te beschrijven, maar er zijn een aantal die gerust onsterfelijk genoemd kunnen worden. Ik denk daarbij aan The Verdict, Scerpio, The Pawnbroker, Dog Day afternoon.
Tussendoor maakte hij wel eens uitstapje naar het lichtere genre b.v. Murder on the Oriënt Express.

Zijn  films laten een grote empathie voor "het begrip" familie zien, dat heeft waarschijnlijk te maken met zijn Joodse achtergrond. Zijn laatste film droeg de titel Befor the Devil knows You're dead.

14 van zijn films kregen een Oscar-nominatie en voor Network kreeg hij er vier. Lumet stierf in zijn huis in Manhattan aan lymphoma en in een interview uit 1995 zegt hij Ik ben niet religieus, verbrand me en strooi mijn as uit over Katz's delicatessen.

Geen opmerkingen: