donderdag 24 mei 2012

2de Kamer schoffeert de ombudsman



2de Kamer schoffeert de ombudsman!

Nog niet zo lang geleden stond er in het NRC een vraaggesprek met de nationale ombudsman Alexander Brenninkmeijer. De uitspraken die deze daarin deed zijn een groot aantal leden van onze volksvertegenwoordigers in het verkeerde keelgat geschoten en zij lieten hem dit blijken in een overleg van de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken.

Normaal gesproken worden deze bijeenkomsten gehouden om met elkaar informatie uit te wisselen, maar 2de kamerleden gebruikten dit overleg als een politiek forum.
Wat waren eigenlijk de opmerkingen van Brenninkmeijer?  Hij gaf aan dat hij zag dat er een afname was juist van de politiek voor de rechtspraak, dat er in de kamer een kadaverdiscipline heerst bij alle kamerfracties en het krakkemikkige gehalte van een groot aantal wetsvoorstellen. Dat zijn natuurlijk hard uitspraken en zoals altijd werd de boodschapper van deze kritische boodschap met hoon onthaald en werden door de kamerleden allerlei niet ter zake doende verwijten gemaakt.

Dat partijen als PvdA en de VVD zich hieraan bezondigden is opvallend; van de PVV hadden we dit kunnen verwachten.

Deze kleinzielige houding van de 2de kamer geeft aan dat zij het staatsrecht onvoldoende kennen, want de Ombudsman is net als de 2de kamer belast met de controle op een goede uitvoering van aangenomen wetten.

De 2de kamer heeft nu gezorgd dat er een vertrouwenscrisis is ontstaan en dat de ombudsman nu gedwongen wordt zijn positie te heroverwegen. Kort gezegd de 2de kamer heeft ervoor gezorgd dat de burger niet weet waar hij nu met zijn klachten terecht kan, want de kamer heeft de deur voor de Ombudsman dichtgegooid.

De Kamer moet bij zichzelf te rade gaan, want haar handelen is verre van democratisch, laat staan van fatsoenlijk.

Geen opmerkingen: