zondag 6 mei 2012

Josef Hoffmann




7 mei 1956 overleed in Wenen de Oosterijkse architect en ontwerper Josef Hoffmann. Van geboorte was hij geen Oostenrijker, maar een Moraviër. Zijn vader was in het stadje Pirnitz, waar Josef werd op 15 december 1870 geboren, burgemeester. Josef ging naar Brünn om daar de Staatsnijverheid te volgen. Voordat hij naar Wenen ging was hij kort werkzaam in Würzburg. Aan de Academie voor Beeldende Kunsten volgde hij colleges bij Karl Hasenauer en Otto Wagner.

In 1897 richtte hij samen met een andere leerling van Wagner Joseph Otto Olbrich  de Wiener Secession op, waaraan hij heel zijn leven verbonden bleef. In 1899 werd hij benoemd tot docent aan de Weense School voor Kunstnijverheid.

Olbrich bouwde voor de Secession een gebouw, waaraan Hoffmann zijn medewerking verleende door zijn Supraportenrelief. Al in dit werk liet Hoffmann zien dat hij een voorkeur had voor vierkanten en kubussen. Met een andere kunstenaar Koloman Moser stichtte hij in 1903 de Wiener Werkstätte op. Hier liet hij zien dat hij behalve architectuur ook een grote affiniteit had voor het ontwerpen van gebruiksvoorwerpen w.o. meubels, glaswerk, eetgerei, klokken en sieraden.

Tussen 1904 en 1906 bouwde hij in Purkersdorf bij Wenen een sanatorium. Als zijn belangrijkste werk wordt algemeen beschouwd het Stocletpaleis in Brussel, dat gebouwd werd tussen 1905 en 1911. Aan dit gebouw werkten een groot aantal Weense kunstenaars mee w.o. Gustav Klimt. Opdrachtgever van dit gebouw was de industrieel Adolphe Stoclet. Het gebouw vertoont de karakteristieke vierkante marmeren vlakken zoals die veel te zien zijn in de gebouwen van deze architect.

Zijn gebouwen laten duidelijk het verschil zien van Jugendstil en de stijl die er veel op lijkt Art Nouveau, maar daarnaast geeft dit gebouw aan dat de eerste stroming als beeindigd kan beschouwd worden.
Hoffmann ontwierp ook een aantal woonhuizen en wooncomplexen, w.o. Villa Skywa-Primavesi de bekendste is. Dit gebouw in het plaatsje Hietzing werd gebouwd in de jaren 1913 tot 1915.

In 1950 kreeg hij als eerste de Grote Oostenrijkse Staatsprijs voor architectuur.



Geen opmerkingen: