dinsdag 29 mei 2012

De koepelkerk van Lierop




De afgelopen pinksterdagen waren wat het weer betreft fantastisch. In tegenstelling met de meeste mensen op de SVR camping Het Einde in Leende/Strijp blijven we nooit een hele dag op de camping voor of achter de caravan zitten.
Zonaanbidders zijn we allang niet meer, wetende dat dit slecht is voor de huid, maar ook omdat het feitelijk een zinloze bezigheid is. Nee wij gaan wandelen of maken lange fietstochten door de prachtige omgeving.
Zo ook gedurende de Pinksterdagen. Een van deze fietstochten voerde over de Strabrechtse-en Lieropse Hei. Ik wist niet dat ook in Brabant zulke uitgestrekte bossen en heidevelden zijn. Dankzij de afwisseling tussen bossen en heide genoten we volop en brandde de zon niet constant op ons lichaam

Uiteindelijk kwam we terecht in het plaatsje Lierop, waar de koepelkerk het beeld beheerst. Wonder boven wonder was de kerk open en heb ik op mijn gemak dit reusachtige kerkgebouw bewonderd.

Architect van deze kerk was de uit Duitsland afkomstige Carl Weber, aan wie ik een andere keer aandacht wil besteden. Hij bouwde deze kerk in 1892. Het gebouw heeft liefst 4 torens en een grote, achthoekige koepeltoren. De twee torens aan de noordkant zijn 40 meter hoog en de twee aan de zuidkant zijn 32 meter hoog. Weber heeft het interieur afgedekt door een rondgewelf en daarna een koepelgewelf. Dit laatste heeft een hoogte van ruim 42 meter.
De kerk is gewijd aan de Heilige Naam Jezus.

Geen opmerkingen: