vrijdag 11 mei 2012

Martin van Amerongen




11 mei 2002 overleed toch nog onverwacht op slechts 60 jarige leeftijd de Nederlandse journalist met zijn markante kop en opvallend stemgeluid Martin van Amerongen.

Zijn geboortestad was Amsterdam, waar hij op 8 oktober 1941 als zoon van een Joodse vader en Duitse moeder, die overigens geen jodin maar christen was, werd geboren. Het gezin moest in de 2de wereldoorlog onderduiken in Huizen.

Gestudeerd heeft van Amrongen niet en op alle gebieden was hij een autodidact, die gedurende zijn veel te korte leven een enorme kennis opbouwde over klassieke muziek en de literatuur. Om deze kennis met andere mensen te delen schreef hij over zijn geliefde onderwerpen een aantal boeken.

Wat betreft zijn werkzame leven begon hij bij Het Vrije Volk, ; daar werkte hij gedurende de jaren 1962 tot 1965. Hij stapte over naar Vrij Nederland, maar verliet tegen zijn zin dit blad vanwege een conflict over het Midden-Oosten.

Zijn laatste werkkring was op de redactie van De Groene Amsterdammer, waar hij in 1999 het hoofdredacteurschap op zich nam. Daarnaast schreef hij ook columns voor het NRC.

Hij had een grote voorliefde voor Richard Wagner, over wie hij het boek De Buikspreker van God schreef; een andere grote liefde was de componist Mozart. Wat schrijvers betreft waren het Heinrich Heine en William Shakespeare die zijn voorkeur hadden.

Hij hield van polemieken en wist met zijn vlotte pen en grote eruditie mensen uit te dagen om hun mening te geven en  zich daardoor bloot te geven. Interessant is zijn Brievenboek, waarin o.a. de brieven zijn opgenomen, die hij onder het pseudoniem H.A.Schuringa en waarmee hij hoopte toenmalig bekende Nederlanders zodanig te prikkelen dat zij wel moesten reageren.

Van Amerongen was een fel tegenstander van de Monarchie en was een van de oprichters van het Republikeins Genootschap.

Nog tot twee jaar na zijn dood wist hij Nederland op te schudden door de publicatie van een interview met Prins Bernard, dat na diens dood verscheen een waarin het met zoveel woorden toegaf dat hij smeergeld had ontvangen van Lockheed.

Geen opmerkingen: