maandag 7 mei 2012

Bezoek aan Roermond




Na het uitgebreide bezoek aan de Sint Christoffelkathedraal lopen we rechtsaf de Grote Kerkstraat in. We komen bij een smeedijzeren poort die toegang geeft tot de tuin van de kathedraal en daar zien we de zogenaamde Rattentoren, die dateert uit de 14de eeuw en deel uitmaakte van de vestingswerken van de stad.
We keren weer terug en ik maak een foto van een prachtig pand aan de Kerkstraat; we nemen de Swalmenstraat en zowel aan de linker-als aan de rechterkant passeren we een aantal prachtige panden w.o. op nr. 13 het geboortehuis van de beroemde politicus Ruys de Beerenbrouck.

We slaan de eerste straat linksaf en komen dan in  de Wernerstraat, een voorbeeld van zeer geslaagde stadsrestauratie. Jammer genoeg waren een aantal gebouwen op deze dag niet te bezichtigen of waren we er te vroeg voor.

Dat gold o.a. voor  Het Karthuizercomplex daterend uit 1376 met de laatgotische Caroluskapel. Daarin is vooral het stucplafond in Rococo opvallend. Een ander gebouw dat op het moment dat wij er langsliepen  gesloten was, was de Teekenschool die gebouwd werd door een tweetal architecten Jakob Lokhorst en Nicolaas van der Schuit. In dit gebouw werden de vaklieden opgeleid die door Pierre Cuypers werden gebruikkt bij grote bouwwerken zoals het Rijksmuseum en Het Centraal Station.

Via de Voogdijstraat en de Pollartstraat, waarbij we we een tweetal opvallende gebouwen passeerden nl. het voormalig Bisschoppelijk Paleis, gebouwd in 1666 en het Princenhof, tussen de jaren 1665 en 1670 gebouwd als paleis voor de stadhouders van Opper-Gelre, kwamen we op het sfeervolle Munsterplein. Op dit plein ligt de beroemde Munsterkerk; dat gebouw laat een stijlontwikkeling zien van laat-romaans naar vroeg-gotisch. Stichters van deze kerk waren Graaf Gerard IV van Gelre en zijn vrouw Margaretha van Brabant.
De kerk heeft een prachtig interieur w.o. het Praalgraf van de beide stichters, een altaarretabel uit Brabamt uit 1500 en een aantal oude beelden.

Rechts van deze kerk staat een door August Falise gemaakt standbeeld van Pierre Cuypers en tegenover de kerk staat een kiosk in 1888 gebouwd in eclectische stijl door genoemde Cuypers.


Geen opmerkingen: