maandag 14 mei 2012

Bezoek aan Roermond



In deze laatste van 3 artikelen gewijd aan het bezoek aan Roermond vervolg ik de tocht. We waren geeindigd op het Munsterplein met daarop ook een kiosk in 1888 door Pierre Cuypers in de zogenaamde eclectische stijl gebouwd.

We nemen de 2de straat rechts, de Bakkerstraat waar we op nr. 4 de laatgotische kapel zien, die behoorde bij het Beggardenklooster dat dateert uit de 15de en 16de eeuw en waar mannelijke begijnen woonden.
Aan het einde van de Bakkerstraat gaan we rechtsaf en zien aan de linkerkant direct de Minrebroederskerk. De Graven van Gelre gaven in de 14de eeuw deze orde toestemming om een driebeukige hallenkerk te bouwen. Momenteel wordt dit gebouw gebruikt door de Reformatorische Kerkgemeenschap. De kerk heeft prachtige gewelven en we bewonderen er een aantal grafzerken

We vervolgen onze stadswandeling en belanden in de Neerstraat, waar we op nr.33 Huis De Steenen Trappen zien, dat gebouwd is na de 2de stadsbrand die plaatshad in 1666. Het is laat een Maaslandse Renaissancestijl zien. Vast aan dit gebouw bevindt zich een kloosterkapel. Bovenin de gevel van dit gebouw zien we een Mariabeeld met eronder beelden van een tweetal heiligen Augustinus en Dominicus.

Opvallend in deze straat zijn een 3 tal gebouwen met Jugendstil kenmerken. Even verder zien we aan de rechterkant De Gouden Leeuw, dat meer dan 100 jaar het belangrijkste hotel van Roermond was. Tegenover dit pand staat een hardstenen pomp met bovenop een beeld van de stadspatroon Sint Christoffel.

Even verder; we zijn inmiddels de Brugstraat ingelopen, zien we de Maria Theresiaburg, opgetrokken uit Naamse steen. Ze ligt over het riviertje de Roer, dat hier in de Maas stroomt. Als we deze brug zouden oversteken komen we in een oud gedeelte van Roermond nl. Voorstad St.Jacob.
We blijven echter aan deze kant en komen via de Luifelstraat weer op de Markt en daarmee komt er een einde aan deze stadswandeling en hebben we met eigen ogen kunnen zien dat Roermond op cultureel heel veel te bieden heeft.

Geen opmerkingen: