zondag 13 mei 2012

Vereniging Nederlandse Gemeenten




Nederland telt een aantal ondoorzichtige bestuursorganen, die juist door hun ondemocratisch gehalte moeilijk in te kaderen zijn. We kunnen hierbij denken aan het landbouwschap, de waterschappen en een instantie die momenteel in het nieuws is de VNG ( Vereniging Nederlandse Gemeenten ).

Deze vereniging houdt vast aan de salarisverhoging van gemeenteambtenaren; een maatregel waarbij je je kunt afvragen of deze wel gewenst is nu in alle sectoren bezuinigd moet worden. Daar kan  natuurlijk tegen ingebracht worden dat het voor een kabinet wel erg makkelijk is om te bezuinigen door middel van het op de nullijn zetten van haar eigen werknemers nl. de ambtenaren.

De VNG echter is een onafhankelijke instantie die zich niets hoeft aan te trekken van wat een minister van binnenlandse zaken adviseert. De huidige demissionaire van binnenlandse zaken Liesbeth Spies wil dat de VNG en de vakbonden het principeakkoord openbreken en afzien van de loonsverhoging met terugwerkende kracht. Deze loonsverhoging houdt een 1 procentsverhoging in per 1 januari 2012 en weer 1 procent verhoging per 1 april met daarbij een eenmalige uitkering per 1 augustus. Het gaat hier om 180.000 ambtenaren

Wat gemiddeld een gemeenteambtenaar verdient weet ik niet; ook niet of ze ver achterlopen bij het bedrijfsleven. Maar dat vind ik geen argument, want dat betreft ook mensen werkzaam in het onderwijs en in de zorg.

De VNG zou er goed aan doen om een te kijken naar de salarissen van de wethouders en de wachtgeldregeling van deze mensen, maar ook naar het juist in deze tijd van bezuinigingen naar het laten bouwen door gemeenten van megalomane projekten als nieuwe gemeentehuizen/stadhuizen. Het schijnt of de VNG het normaal vindt dat de inwoners van de gemeenten geconfronteerd worden met enorme stijgingen van gemeentebelastingen omdat men vindt dat haar ambtenaren op een buitensporige wijze gehuisvest worden.

Maar zoals zo vaak:  geld uitgeven afkomstig uit andermans personeel is een heerlijk gegeven, zeker als men er geen verantwoording over hoeft of wil afleggen.

Geen opmerkingen: