vrijdag 11 mei 2012

Zutfense rechter geeft toe aan joodse splintergroep



Zutfense rechter geeft toe aan joodse splintergroep


Dit jaar heeft de Dodenherdenking op 4 mei voor veel onrust gezorgd. Het begon met het gedicht Foute Keuze van de 15 jarige scholier Auke Siebe Dirk. In dit gedicht pleit hij voor begrip voor de keuze die een oom van hem in de 2de wereldoorlog heeft gemaakt.
Aanvankelijk mocht de scholier dit gedicht voordragen tijdens de Dodenherdenking, maar onder druk van bv. het Auschwitzcomité werd deze voordracht ingetrokken.

Vervolgens wilde de burgemeester van Bronckhorst een 10tal Duitse soldaten betrekken bij de Dodenherdenking op de begraafplaats van Vorden. Een Joodse pressiegroep die bestaat uit één persoon, de advocaat Loonstein en zich Federatief Joods Nederland noemt, spande een kort geding aan en de Zutfense kortgedingrechter gaf toe aan de eis van deze advocaat en verbood de burgemeester langs de Duitse graven te lopen.

Deze rechter geeft aan dat een burgemeester niet de vrijheid heeft een eigen bestuurlijke afweging te maken. Hij kreeg dus niet de gelegenheid om deze stap te verantwoorden op de enig juiste plaats waar dat dient te gebeuren nl. de gemeenteraad. En mijns inziens gaat de rechter door dit vonnis op de stoel zitten van deze gemeenteraad en ze gaat hiermee in tegen haar beroep op de politiek om zich niet te bemoeien met de rechtspraak, door dit zelf wel te doen.

Ik vind dat herdenken een zaak is van plaatselijke comité's en lokale overheden.

Kwetsend en respectloos vond ik dat een ander joodse splintergroepering zelfs een vliegtuigje boven Vorden liet vliegen met de tekst Vorden is fout. Joodse groeperingen moeten oppassen om de Dodenherdenking te monopoliseren tot alleen Joods leed.

Hiervan afstand nemen heeft dus niets met antisemitisme te maken, een standpunt waarachter deze mensen zich altijd verschuilen als er kritiek wordt geleverd op b.v. Israël of bovenvermelde handelswijzen.

Geen opmerkingen: