maandag 19 maart 2012

Commissie Deetman onder vuur



Commissie Deetman onder vuur.

Het NRC publiceerde afgelopen zaterdag een schokkend artikel over castratie bij jongens uitgevoerd in de jaren "50. Het schrijnende van dit alles dat het gebeurde op last van de geestelijkheid die zich schuldig had gemaakt aan seksueel misbruik bij jongeren, maar deze beschuldigde van homoseksuele handelingen en uitlokking en dat de beste methode was om deze jongeren van hun ziekte te genezen door middel van castratie.

Er is van dit schandalig handelen melding gedaan door Cornelis Rogge, maar zijn verhaal vond geen gehoor bij de commissie Deetman. Daar komt nog eens bij dat een vooraanstaand bestuurder die het later zelfs tot minster-president schopte, probeerde deze ontuchtplegers te vrijwaren van vervolging. Gelukkig dat de toenmalige bisschop van Haarlem dit wist te voorkomen.

Doordat deze zaken niet in het rapport van Deetman zijn opgenomen, zaait dezelfde Deetman die eerder lof kreeg toegezwaaid voor zijn rapport, twijfel en lijkt het erop dat hij heeft geprobeerd bepaalde groeperingen uit de wind te houden wat partijdigheid zou inhouden.

Mij lijkt het dat er nog veel te onderzoeken valt en dat de opdracht voor een vervcolgonderzoek niet moet gegeven worden aan een oud-politicus uit CDA kringen, maar aan een groep hoogleraren ver verschillende disciplines. Alleen dan kan echte onpartijdigheid gewaarborgd worden. Wel moeten alle instanties gedwongen worden hun archieven open te stellen voor onderzoek en moet voorkomen dan er zo min mogelijk een beroep op de wet persoonsbescherming gedaan kan worden.

Geen opmerkingen: