maandag 5 maart 2012

Hans

LEVENSBERICHTEN

4 maart 1615 overleed een Duitse schilder, die jarenlang veronachtzaamd is, maar de laatste tijd weer herontdekt is. Zijn naam is afgeleid van de geboorteplaats van zijn vader nl. Aken. Zelf werd hij in 1552 geboren in Keulen, dat was in die tijd een zeer belangrijke plaats voor de europese handel, maar voor de jonge Hans veel belangrijker, het was een centrum voor kunst en cultuur.
In 1573 wordt Hans lid van het Keulse schildersgilde; hij dan les van de Vlaamse schilder E.Jerrigh. In 1574 gaat hij naar Italië en komt via Rome en Florence terecht in Venetië. Hij bestudeert daar uitvoerig kunstenaars als Tintoretto, Correggio, Michelangelo en andere Maniëristen.
Al deze invloeden mix hij tot een geheel eigen stijl en krijgt zelfs al opdrachten o.a. voor de Jezuietenkerk Il Gesu in Rome en is een tijdlang hofschilder aan het hof van Francesco de Medici in Florence.
In 1588 gaat hij terug naar Duitsland waar hij opdrachten krijgt van de Hertog van Beieren en de beroemde bankiersfamilie Fugger. Zijn belangrijkste werken schildert hij in Praag waar hij werkzaam is aan het hof van Rudolf II, samen met zijn jonge echtgenote Regina, de dochter van de componist Orlando di Lasso.
Dit hof is een verzamelplaats van een aantal kunstenaars die bezig zijn op diverse terreinen zoals de astronoom Johannes Kepler, de beeldhouwer Adriaen de Vries en zijn collega-schilder Bartholomeus Spranger.
Keizer Rudolf heeft een groot vertrouwen in Hans en als vertrouweling van zijn maecenas reist hij als diplomaat en als kunstagent door een groot aantal europese landen. In 1615 sterft de schilder in Praag en krijgt daar een soort staatsbegrafenis in de St.Vituskathedraal.


Geen opmerkingen: