zaterdag 17 maart 2012

Florence Henri



Als 4de in mijn serie gewijd aan vrouwelijke kunstenaars is mijn oog gevallen op Florence Henri.
Deze kunstenares werd op 28 juni 1893 in New York geboren. Haar ouders hadden de Zwitserse nationaliteit. In 1911 gaat zij in Parijs studeren aan het conservatorium en doet dat tot 1914. Maar na een kort intermezzo in Berlijn, stapt zij over naar de opleiding kunst en doet dat in München bij H.Hofman. Daar leert zij Carl Einstein kennen met wie zij een reis maakt naar Italië.

In 1924 besluit zij lessen te volgen bij Fernand Léger en Amédée Ozenfant aan de Academie Moderne in Parijs. Een van haar kubistische schilderijen wordt opgenomen in het door Albert Gleizes samengestelde boek Kubismus dat in 1928 verschijnt. Toch besluit ze verder te studeren en doet dat in Dessau aan het Bauhaus.

Zij leert daar de fotograaf Moholy-Nagy kennnen en die haalt haar over om ook te gaan fotograferen. Ze stapt inderdaaad van schilderkunst over naar deze nieuwe kunstvorm en al in 1930 is er een expositie van haar foto"s in Galerie 23 in de Rue La Boétie te Parijs. In die periode waande in deze stad ook Piet Mondriaan, met wie Florence omging. In 1933 maakte zij een lange reis naar Italië en Griekenland en tijdens deze reizen hervatte zij weer het schilderen.

In 1962 ging zij wonen in het plaatsje Bellival ongeveer 60 km noordoostelijk gelegen van Parijs.De laatste jaren van haar leven houdt ze zich bezig met het maken van collega. Ze overlijdt er op 24 juli 1982.


Geen opmerkingen: