maandag 26 maart 2012

Maurits Samehtini



In een eerste bijdrage over deze serie heb ik geschreven over de violiste Lola Mees, die een rol speelde in het leven van Micha Hillesum. Overigens trof ik in dit boek een groot aantal namen voor die mij totaal onbekend zijn; daarom volgens er meer artikelen die over deze "onbekende" mannen en vrouwen gaan.

Deze keer betreft het Maurits Samehtini, waarover helaas niet veel bekends is. Composities van zijn hand zijn door Hillesum gebruikt bij zijn eigen werken. Maurits begon zijn carriere als grote-tromslager bij het orkest van de Frascatischouwburg. Zijn loopbaan kende veel ups and downs en door de downs kende langere periodes van werkloosheid.
Hij was vooral bekend als instrumentator voor harmonie-orkesten, maar componeerde ook eigen werk. Hij dirigeerde het orkest dat speelde bij de premiere van de stomme film Nederland en Oranje. Deze film dateert uit 1913 en ging op 11 september in premiere.
Deze film onder regie van Louis Chrispijn sr.  bestond feitelijk uit een 19tal tableaux vivants uit de vaderlandse geschiedenis en kent derhalve geen hoofdrollen.

Samehtini stierf op 2 april 1943 in doorgangskamp Westerbork en werd nog diezelfde dag gecremeerd. Zijn urn met as rust op de Joodse b egraafplaats in Diemen.

Geen opmerkingen: