dinsdag 20 maart 2012

Vianen, stad of dorp?




In mijn woonplaats Vianen werd afgelopen een debatmiddag gehouden met als snorrende titel Vianen stad of dorp?
Dit debat werd gehouden in de prachtige boerderij, waar de bijeenkomsten van De Salon plaatsvinden.
Deze Salon is een initiatief van een groepje inwoners dat Vianen een groot hart toedraagt en middels bijeenkomsten Vianen cultureel probeert op de kaart te zetten. Dat is in zoverre geslaagd dat iedere keer een vaste groep van ongeveer 50 mensen deze zondagmiddag komt bezoeken.

Als debatleider had men Jeroen Wielaert uitgenodigd en in het forum zaten naast de burgemeester Wim Groenewegen, afgevaardigden van de middenstand, het cultureel forum Vianen, een jongere en de directeur van de plaatselijke scholengemeenschap. Het begin van het debat was prima; ieder mocht kort zijn visie op het huidige Vianen geven en aangeven wat er veranderd moest worden. Maar al snel verloor Wielaert de grip op het gesprek en spitste die zich alleen maar toe op de enige belangrijke winkelstraat die Vianen heeft nl. de op zich prachtige Voorstraat met zijn vele monumentale panden.

Opnieuw kwam men weer niet verder dan zaken die al gespuid worden sinds schrijver van dit blog in Vianen woonachtig is en dat is al zo'n 45 jaar. Het debat ontaardde helaas in kretologie en als er al iets concreets werd genoemd was dat ondoordacht zonder eendacht voor de consequenties.


Terugkijkend op het gebeuren vond ik het een zinloos gesprek, slecht geleid met een veel te grote stem voor de burgemeester en de afgevaardigde van de middenstand. De anderen namen veel te weinig deel aan de discussie. Kortom een gemiste kans!!!

Geen opmerkingen: