dinsdag 13 maart 2012

Krzusztof Kieslowski



13 maart 1996 overleed aan een hartaanval de Poolse filmregisseur Krzysztof Kieslowski, vooral bekend door een tweetal filmcycli die hij regisseerde nl. Trois Couleurs en Dekalog.

27 juni 1941 werd hij geboren in Warchau, maar groeide op in verschillende plaatsen, omdat zijn vader vanwege een chronische tuberculose moest kuren. Omdat hij totaal niet wist wat te worden besloot hij in 1957 theaterwetenschappen te gaan studeren aan de kleinkunstacademie in Warchau. Hoewel hij katholiek was opgevoed verliet hij de R.K.Kerk en onderhield een persoonlijke relatie met God.

In 1964 werd hij eindelijk toegelaten tot de beroemde Lodz Filmacademie en leerde daar Andrzej Wajda en Roman Polanski kennen. Hij trouwde in 1967 met Maria Cautillo, samen kregen zij een dochter Marta.

In de jaren 1964 tot 1968 was er relatief gezien veel artistieke vrijheid in Polen; Kieslowski maakte aanvankelijk documentaires, maar stapte over naar het regisseren van films. Zijn beste documentaire was Workers '71 over de massastaking in 1970. Door het puur politieke karakter ervan werd ze getroffen door censuur. Ook zijn eerste films ondervonden van de overheid veel tegenwerking en zo werd Blind Chance pas zes jaar na voltoooiing uitgebracht in Polen.

Met de film No End  uit 1984 startte zijn samenwerking met de schrijver Krzystof Piesiewicz en de Componist Zbigniew Preisner. In 1988 begon hij aan een serie van tien korte film, gebaseerd op de Tien Geboden. Oorspronkelijk was het de bedoeling iedere film te laten regisseren door een andere regisseur, maar Kieslowski besloot alle films voor zijn rekening te nemen.

Door het succes van deze Dekalog brak hij ook door in het buitenland en kreeg de gelegenheid ook films buiten Polen te maken, daarbij gesteund door geldschieters uit Frankrijk en met name de in Roemenië geboren producer Marin Karmitz.

De eerste van deze buitenlandse films was La double vie de Véronique, daterend uit 1990, met in de hoofdrol Irène Jacob. Hij verlaat Polen en vestigt zich in Frankrijk. Daar regisseert hij een van zijn succesvolste films nl. Trois Couleurs.  Dit drieluik behaalt de Gouden Leeuw voor beste film en de Zilveren Leeuw voor beste regisseur op het filmfestival van Venetië.

Daar hij enige tijd leed aan hartklachten stopte Kieslowski na dit drieluik met regisseren.

Geen opmerkingen: