zondag 18 maart 2012

Kenyon Cox



17 Maart 1919 overleed de veelzijdige Amerika\anse kunstenaar Kenyon Cox. Hij werd 27 october 1856 geboren in Warren, in de staat Ohio. Op zeer jonge leeftijd ging hij naar McMicken School of Art, maar ontdekte al snel dat deze school hem maar weinig kon bieden en en vervolgde zijn studie aan de Pennsylvania Academy of Fine Arts beseffend dat dit een verdere stap was voor een noodzakelijke studie in Parijs.

In 1877 vertrok hij naar Parijs zoals zoveel Amerikaanse kunstenaars voor hem al gedaan hadden. Hij volgde er lessen bij Carolus Duran en bij Jean-Leon Gérôme, en daarna aan de Ecole des Beaux Arts. Hij beschouwde Parijs als het paradijs voor kunstenaars. Van zijn verblijf in Parijs maakte hij tevens gebruik om reizen door andere landen te maken en keek er vooral naar de Renaissance meesters.

In 1882 keerde Cox terug naar Amerika en vestigde zich in New York. Naast schilderen legde hij zich ook toe op het maken van illustraties, daartoe gedwongen om zijn schulden af te lossen. Hij liet het niet bij actieve kunst, maar ging ook artikelen en critieken schrijven in The New York Evening Post.

Opvallend was dat hij zich helemaal niet liet beinvloeden door allerlei moderne stromingen die toen opgeld deden. Hij bleef realistisch schilderen en legde zich daarbij toe op landschappen, portretten en geidealiseerde naakten. In tegenstelling met zijn kunstwerken die nauwelijks aansloegen, werden zijn artikelen, boeken en critieken lovend ontvangen.
In de zomer van 1883 publiceerde hij zijn eerste gedicht en er volgden er nog vele. 30 juni 1892 trad hij, al 63 jaar oud in het huwelijk met de 27 jarige Louise Howland King.  Tot zijn en haar blijdschap kreeg het paar in 1896 een zoon Alllyn, Maar het bleek dat ze al langer een verhouding hadden, waaruit twee kinderen waren geboren Caroline en Leonard. Over deze twee is nauwelijks iets bekend.

Cox ging zich steeds meer toeleggen op muurschilderingen o.a. in de Library of Congress  in Washington. Tor zijn dood bleef hij actief bezig, maar uiteindelijk overwon de pneumonia zijn levenskracht. Zijn persoonlijk archief w.o. enorm veel brieven worden bewaard in het archief van de Columbia Universiteit afdeling Drawings en Archives.

Geen opmerkingen: