donderdag 8 maart 2012

Stanleyw Kubrick



De hiernaast geplaatste afbeelding is een zelfportret van de beroemde Amarikaanse filmregisseur Stanley Kubrick,  die op 7 maart 1999 in zijn slaap overleed. Hij wordt gerekend tot een van de invloedrijkste en tegelijk excentriekse cineasten uit de filmgeschiedenis.
Zijn ouders waren joodese immigranten uit Oost-Europa en Stanley werd op 26 juli 1928 geboren in The Bronx. Zij jeugd was niet gelukkig; hij was een gesloten jongen zonder vrienden. Wel bleek dat hij een enorme aanleg had voor wiskunde. Desondanks waren de schoolresultaten niet om over naar te huis schrijven. Een schot in de roos was dat hij op 12 jarige leeftijd een fotocamera kreeg en maakte opnames van alles wat hij zag in de stad. Deze foto's trokken de aandacht en hij werd gestrikt voor het befaamde fototijdschrift Look.
Heel toevallig vroeg een filmproducent hem voor de regie van twee korte filmpjes te weten Day of the Flight en Flying Padre. Hij had zoveel plezier in het regisseren dat hij zijn spaargeld stak in een 40 minuten durende oorlogsfilm Fear ans Desire die tot zijn verbazing een succes was en met de gemaakte winst regisseerde hij de eerste echte film Killer's Kiss. Zijn naam was gevestigd en hij kreeg en contract bij MGM. Voor deze maatschappij maakte hij in Hollywood een 3tal films nl.The Killing, Path of Glory en de spektakelfilm Spartacus.
Ondanks het enorme succes van deze films verliet hij Hollywood, omdat hij vond dat hij door MGM beperkt werd in zijn regieideeën. Hij vestigde zich in Engeland en bouwde in de achtertuin van zijn huis een filmstudio. Vanaf dat moment trad hij niet meer in het openbaar op en vertelde nooit iets over zijn filmplannen. Hij was obsessief perfectionistisch, daardoor overschreden zijn films altijd het vastgestelde budget.
Beroemde films uit deze tijd zijn Lolita, Dr Strangelove, A Spacxe Odyssey en A Clockwork Orange.In 1975 kwam hij met een film die totaal afweek van wat hij voordien gemaakt had nl. een kostuumfilm Barr Lyndon. In 1980 maakt hij voorlopig zijn laatste film The Shining, een horrorfilm die een enorm suucces had.
Daarna sloot hij zich weer op als een kluizenaar en liet niets meer van zich horen of zien. Tot daar in 1987 ineens de oorlogsfilm Full Metal Jacket in de bioscoop kwam; opnieuw verdween hij in het niets en pas na 12 jaar verscheen er weer een film,, die echter heel gemengd werd ontvangen Eyes Wide Shut. Kubrick zelf kon er niets over zeggen, want die was op 7 maart in zijn slaap overleden.


Geen opmerkingen: