dinsdag 27 maart 2012

Jef Diederen




De afgebeelde kunstenaar hiernaast is bij de meeste kunstliefhebbers denk ik nauwelijks bekend. Het gaat hier om de op 26 maart 2009 overleden Limburgse schilder Jef Diederen. Heerlen was zijn geboorteplaats op 25 augustus 1920.
Men rekent hem tot de groep Liumburgse Amsterdammers. Hij volgde in de jaren 1939 tot 1943 de Middelbare Kunstnijverheidschool in Maastricht; medeleerlingen van hem waren daar Pieter Defesche en de vorige week overleden Ger Lataster. In 1943 ging hij naar Amsterdam, maar in 1944 keerde hij weer terug naar Maastricht waar hij zijn studie vervolgde. In  1947 verliet hij opnieuw Limburg en vertrok naar Amsterdam, waar hij Karel Appel en Corneille leerde kennen.

Zijn werk uit die tijd bevat hoofdzakelijk landschappen geinspireerd op de Limburgse heuvels; langzamerhand koos hij een andere richting, waarschijnlijk onder invloed van zijn schildervrienden. Hij ging abstract werken, hoewel Limburg een inspiratiebron bleef.
Kenners zeggen van zijn werk dat het een vriendelijke uitstraling heeft hoewel de kleuren opvallend zijn. Later zocht hij zijn inspiratie in Frankrijk.
Diederen bleef een onafhankelijk kunstenaar die zich nooit heeft aangesloten bij bepaalde groeperingen of stromingen.
Ondanks deze eigenzinnigheid kreeg hij toch wel opdrachten o.a. voor wandschilderingen en glasramen. Lange tijd heeft hij les gegeven aan de Kunstacademie in Den Bosch.

Geen opmerkingen: