dinsdag 6 maart 2012

Marie Spartali Stillman




Zoals ik al eerder heb geschreven is deze serie bedoeld om voornamelijk in de vergetelheid geraakte kunstenaars daar uit te halen via een korte levensbeschrijving. Tot deze vergeten kunstenaars behoort de hierboven afgebeelde Marie Spartali Stillman.
10 maart 1844  werd zij in Londen geboren. Haar vader Michael Spartali was koopman en Consul van Griekenland. Opgroeiend in een welvarend gezin kreeg zij een intellectuele en culturele opleiding; bovendien kreeg zij een door velen bewonderde klassieke schoonheid, die bovendien veel charisma en ook humor bezat.
Al gauw bleek ook dat zij creatieve talenten had en ging lessen volgen bij Ford Madox Brown. Daardoor kwam zij in aanraking met de Prerafaëlieten en schilderde steeds meer in de stijl van Gabriel Rosetti en Burne-Jones.
Tegen de zin van haar ouders trouwde zij met William James Stillman, een Amerikaanse journalist die zich daarnaast ook bezig hield met Schilderen en fotograferen. Dat haar ouders niet zo gecharmeerd waren van dit huwelijk was niet zo vreemd, want genoemde Stillman was al eerder getrouwd en bracht drie kinderen mede.Zelf kreeg het stel ook drie kinderen.
Zijn journalistieke bezigheden bracht het echtpaar naar Florence en Rome. Zij schilderde werken waarvan de thema's ontleend werden aan figuren voorkomen in de werken van Dante en Boccaccio. Daarnaast schilderde zij ook Italiaanse landschappen en Arcadische vrouwenfiguren.
Zelf was zij door haar schoonheid een geliefd model voor schilders als

Geen opmerkingen: