maandag 5 maart 2012

Winnifred Wagner



23 jun i 1897 werd in Hastings een meisje geboren dat gedurende de Tweede Wereldoorlog leiding zou geven aan de beroemde Bayreuther Festspiele en tot aan haar dood blijk gaf van een bijzondere, kritiekloze bewondering voor Adolf Hitler.
Ik heb het hier natuurlijk over Winnifred Wagner, die als Winnifred Williams ter wereld kwam. Op jonge leeftijd werd zij wees en werd ze geadopteerd door het echtpaar Klindworth. Vader Karl was een verdienstelijk pianist en hield enorm veel van de muziek van Richard Wagner, hij bracht deze liefde over op haar en deed haar ook kennismaken met de familie Wagner, In 1915 trouwde ze met Siegfried, de zoon van de beroemde en beruchte Richard. Uit dit huwelijk werden 4 kinderen geboren: Wieland, Friedelind, Wolfgang en Verena.
Toen Siegfried op 4 augustus 1930 overleed  nam Winnifred  de leiding van de Bayreuther Festspiele over. Zij had Hitler al een keer ontmoet in München en was er snel van overtuigd dat deze man de redder van Duitsland was. Hoewel ze dus Hitler onvoorwaardelijk steunde, wilde ze de Festspiele tijdens de oorlog niet voortzetten, maar daarmee was hij het niet eens en dus zette Winnifred de Festspiele tot 1944 voort.
Dat dit haar alles waard was en daarin zelfs Hitler dorst te dwarsbomen zien we bij haar bescherming van de sterzanger in die periode nl. Max Lorenz. Die was getrouwd met een joodse vrouw en daarnaast gingen er geruchten rond, dat deze operazanger ook homo-seksuele conacten had. In de denkwereld van de Nazi's was Lorenz dus in dubbel opzicht geen juiste Duitsers. Maar Winnifred dreigde te stoppen met het festival, als Lorenze ontslagen zou worden.
Na de oorlog werd zij veroordeeld tot 450 dagen werkkamp en mocht 5 jaar geen openbare functie meer vervullen. 5 maart 1980 overleed Winnifred te Überlingen.

Geen opmerkingen: