zaterdag 10 maart 2012

George Reuchlin

WIE WAS GEORGE REUCHLIN?

In het onvolprezen programma Andere Tijden werd aandacht besteed aan de ondergang van de Titanic en daar viel de naam George Reuchlin. Een kleinzoon gaf aan dat diens gedrag tijdens de ramp lovenswaardig was, omdat hij in tegenstelling b.v. met andere vooraanstaande mensen aan boord zich opofferde en anderes de kans gaf om aan boord te komen van een reddingssloep.
Voor mij was deze uitzending reden om meer over deze man te weten te komen. Johan George werd op 6 december 1874 geboren te Rotterdam. Zijn vader was Otto Reuchlin, directeur van de Holland Amerikalijn. Na eerst bureauchef te zijn geweest bij deze firma volgde hij zijn vader op.

In 1905 trad hij in het huwelijk met Agatha Maria Ellink Schuurman. Het paar kreeg drie kinderen Henri, Carolina en Maarten. Op uitnodiging van de rederij White Star Line reisde hij mee met de eerste reis van de Titanic. Behalve Reuchlin waren er nog 2 andere Nederlanders aan boord nl. Hennie Bolhuis, die er als kok werkzaam is en Wessel van der Brugge, die er stoker is.

Het schip gold als onzinkbaar, maar hoewel men wist dat er door de warme winter, veel losdrijvende ijsbergen waren, kon men onmogelijk bevroeden dat men ineens werd geconfronteerd met een enorme ijsberg, die zich grotendeels onder de zeespiegel bevond. Naar men vermoedt heeft de stuurman, na gewaarschuwd te zijn voor de plotseling oprijzende ijsberg een verkeerde beslissing te hebben genomen en i.p.v. frontaal erop af te varen een manoeuvre te hebben gemaakt waardoor het schip aan de zijkant werd geraakt, waarbij 5 compartimenten werden opengescheurd en het schip zeer snel water maakte en al snel ging zinken, waarbij het op een gegeven moment loodrecht in het ijskoude water lag.

Door een bevel van de kapitein dat vrouwen en kinderen eerst gered moesten worden, voeren reddingssloepen half vol weg en dat heeft waarschijnlijk 700 slechtoffers extra gekost.

Reuchlin heeft vlak voor de botsing met de ijsberg nog een telegram naar zijn vrouw verzonden waarin staat dat de reis voorspoedig verliep en dat de zee zeer rustig was. Het nieuws van zijn dood stond op de voorpagina van de meeste kranten, terwijl de dood van de beide anderen nauwelijks de aandacht trekken.
De lichamen van de 3 Nederlanders zijn nooit gevonden en dus ook niet geborgen.

Geen opmerkingen: