vrijdag 16 maart 2012

Giovanni Battista Pergolesi



16 maart 1736 overleed de hiernaast afgebeelde Italiaanse componist Giovanni Battista Pergolesi . Hij werd geboren op 4 januari 1710 in Iesi en werd daar opgeleid door Francesco Santini.

Hij vertrok naar Napels waar hij ging studeren bij Gaetano Greco en Francesco Feo. Hij werd slechts 26 jaar oud en ondanks dit korte leven werd hij een van de belangrijkste componisten van zijn tijd. Hij schreef als een der eersten Opera Buffa, waarvan de bekendste was La Serva Padrona dat dateert uit 1733,

Naast talrijke opera's schreef hij ook zogenaamde gewijde muziek o.a. een Mis in F en een Magnificat in C. Maar zijn Stabat Mater gecomponeerd in 1736 is zijn bekendste werk geworden. Het is geschreven voor sopraan, alt, strijkorkest en basso continuo.  Hij kreeg de opdracht voor deze compositie van de Confraternità dei Cavalieri di San Luigi di Palazzo.

Dit Stabat Mater nam de plaats in van eenzelfde compositie van Alessandro Scarlatti, dat tot nog toe iedere Goede Vrijdag in Napels werd opgevoerd. Naast het feit dat dit werk het meest gedrukte muziekstuk van de 18de eeuw was, hebben een aantal componisten thema's uit deze compositie hebben gebruikt bij eigen werken zoals Johann Sebastiaan Bach. Voorbeeld hiervan is zijn cantate Tilge, Höchster, meine Sünden BWV 1083.

Naast de koorwerken schreef Pergolesi ook een aantal instrumentale composities w.o. een sonate voor viool en een concert voor viool. Een aantal composities die altijd werden toegeschreven aan Pergolesi worden inmiddels na musicologische onderzoeken toegeschreven aan de Nederlandse componist Graaf Unico Wilhelm van Wassenaar.

Pas 26 jaar oud overleed Giovanni aan tuberculose in


Geen opmerkingen: