dinsdag 26 november 2013

huisconcert Dassenakker


Mijn zoon woonachtig in Houten organiseert al een paar jaar huisconcerten. Op een wandelvacantie in midden Portugal ontmoetten ze in de universiteitsstad Coïmbra een groep musici die zich Fado ao Centro noemt. Het zijn oud studenten die fado's uit deze stad zingt. Speciaal voor het concert op zondagmiddag 24 november waren ze naar Houten gekomen. Gelukkig voor de organisatoren was de huiskamer vol met ongeveer 40 personen, die enorm genoten hebben van dit concert.

De twee bekendste steden waar de fado gezongen wordt zijn Lissabon en Coïmbra. Tussen beide soorten fado's zijn een aantal verschillen. Die uit Lissabon zijn volkser van karakter en hebben als onderwerp alles wat met de zee te maken heeft en met het gewone leven. Ze worden veelal door vrouwen gezongen.

De fado's uit Coïmbra zijn ontstaan op de universiteit en zijn derhalve veel hoofser en romantischer. Een belangrijk onderdeel zijn de serenades en daarnaast worden ze alleen gezongen door mannen.
De zanger wordt begeleid door een tweetal instrumentalisten, een die de Portugese gitaar bespeelt, een instrument dat 12 snaren heeft, die per twee worden aangetokkeld in  de richting van achter naar voren, de ander die de klassieke of Spaanse gitaar bespeelt. Bovenop het instrument is een traan bevestigd.

Een van de bekendste uit Coïmbra afkomstige fadozangers was Zeka Afonso, die zich later toelegde op het zingen van protestliederen tegen de dictatuur van Salazar en mede bijdroeg tot de Anjerrevolutie.

Een opname van Zeka Afonso met een stem die je uit duizenden herkent.

De zanger van deze groep heeft een prachtige tenorstem, die duidelijk geschoold is, maar toch niet opera achtig gebruikt wordt.
Het leuke van dit concert was ook dat het publiek bij de muziek betrokken werd door op aandringen van de musici mee te klappen en ook mee te zingen. Het concert eindigde met een weemoedig lied, waarbij het refrein werd meegezongen en geneuried.

Al met al was het een prachtig concert dat voor herhaling vatbaar is.







 

Geen opmerkingen: