zaterdag 9 november 2013

levensbericht 9 november


Ook al zou je niets begrijpen van wat hier gezegd wordt, dan nog wordt je direct getroffen door het stemgeluid; de wijze waarop dit gedicht gezingzegd wordt.
Dylan Thomas is de dichter die hier een eigen gedicht voordraagt en ik kan uren naar dit stemgeluid luisteren. 27 oktober 1914 werd hij in Swansea geboren en de liefde voor de Engelse taal heeft hij zeer waarschijnlijk geerfd van zijn vader die leraar Engels was. Al heel jong gaf hij blijk van zijn liefde voor de literatuur en op de middelbare school publiceerde hij in de schoolkrant een gedicht.

Na het diploma behaald te hebben ging hij werken voor de plaatselijke krant en sloot vriendschap met de dichter Vernon Watkins die zijn hele leven bleef bestaan. Dylan had een bepaald idee hoe een dichter eruit zou moeten zien en zich gedragen. Dat betekende dat hij ontzettend veel dronk en afspraken niet nakwam. Zijn produktie was dan ook gering. Dat gedrag zette hij door toen hij naar Londen verhuisde. Gelukkig hadden zijn gedichten veel succes. 
Hij leerde in een pub een Ierse danseres kennen Caitlin Macnamara, ze begonnen en relatie en trouwden in 1937. Het huwelijk werd gekenmerkt door voortdurende geldproblemen en zware drankgelagen, want ook Caitlin dronk erg veel. Desondanks kregen ze drie kinderen.


Naast gedichten schreef Thomas ook proza w.o. de verhalenbundel Portrait of the Artist as a Young Dog; werd door Hugo Claus in het Nederlands vertaald.
Tijdens de 2de wereldoorlog kreeg hij opdracht om script voor films te schrijven die de soldaten moesten amuseren. Helaas voor Thomas zijn deze nooit verfilmd.
In 1946 kreeg hij internationale erkenning met zijn gedichtenbundel Death and Entrances. Men had inmiddels kennis gemaakt met zijn prachtige. betoverende stem, die de mensen aan het radiotoestel dwong te zitten.


Het gezin verhuisde van Londen naar het Boat House in Langharne. In 1950 ging hij op uitnodging naar de Verenigde Staten om er zijn gedichten voor te dragen. Dat doet hij meerdere keren, ook om zijn geldproblemen op te lossen.
Beroemd is de opname van het gedicht Do no go gentle into that good night, een gedicht dat hij schreef  over de dood van zijn vader.

In 1952 schrijft hij eem hoorspel dat een enorm succes wordt nl., Under the Milkwood, ook vertaald door Hugo Claus. Bij een van zijn  verblijven in New York ontmoet hij de componist Igor Strawinsky, die hem vraagt een libretto voor een opera te schrijven. Daar is echter nooit iets van terecht gekomen. 
Zijn overmatig drankgebruik wordt hem fataal, want hij is ook diabetes en 5 november 1953 bereikt hij meer dood dan levend het Chelsea Hotel waar hij tijdens zijn verblijf in Londen verblijft en raakt in coma. 4 dagen later overlijdt hij. Zijn lichaam wordt overgebracht naar Langharne en daar begraven.
In de jaren '60 en '70 groeide de belangstelling voor Dylan; zo ging de folkzanger Bob Zimmerman zijn voornaam dragen - Bob Dylan - en staat zijn foto op de hoes van de beroemd lp. Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles.

Zijn gedichten kenmerken zich vooral door de klankkleur van de woorden en het ritme van de zinnen, en Thomas wist deze met zijn prachtige sonore stem op een bijzondere wijze voor te dragen. Gelukkig zijn daarvan een aantal opnamen gemaakt en bewaard gebleven.



 

Geen opmerkingen: