zondag 3 november 2013

levensbericht 1 november




Op bovenstaande opname kunnen we de zeer omstreden dichter Ezra Pound een van zijn Canto's voordragen. 

Hij werd in 1885 geboren in Hailey als enig kind van Homerus Loomis Pound en Isabel Weston. Na de lagere school ging hij in 1898 naar de militaire academie van Cheltenham, die hij na twee jaar weer verliet. Pound had geen prettig karakter, hij gedroeg zich arrogant en liet zich voorstaan op zijn slimheid. Al heel vroeg beseft hij dat hij een dichter wilde worden en zijn.
Op 13 jarige leeftijd maakte hij zijn eerste buitenlandse reis die drie maanden duurde. Bij terugkomst in 1901 kreeg hij toestemming om zich in te schrijven aan de universiteit in Penssylvania.

Daar ontmoette hij Hilda Doolittle en werd verliefd op haar, maar haar vader gaf geen toestemming voor een huwelijk. In dezelfde tijd sloot hij ook vriendschap met Viola Baxter en Mary Moore; de laatste wees zijn huwelijksaanzoek af.
Hij stapte over naar het Hamilton College en studeerde daar o.a.Romaanse talen; tijdens zijn verblijf in Madrid werd er een aanslag gepleegd op Koning Alfonso ( 31 mei 1906). Hij was bang geidentificeerd te worden met de anarchisten en ontvluchtte Spanje.
Hij oefende korte tijd het beroep van leraar uit, maar na een incident met een meisje dat in zijn kamer had overnacht, vertrok hij naar Europa.


In de zomer van 1908 verbleef hij in Ventië en schreef daar zijn eerste gedichtenbundel . Hij verhuisde naar Londen, waar hij 12 jaar verbleef en er vriendschap sloot met de beroemde W.B./Yeats.Hij raakte gedesilussioneerd door de Eerste Wereldoorlog, waarbij zoveel mensen zinloos hun  leven verloren en verliest zijn geloof in de democratie en het kapitalisme.
Hij raakt in het vaarwater van het Italiaanse fascisme en wordt een groot aanhanger van Mussolini en spreekt ook openlijk zijn steun  uit voor Adolf Hitler.


Hij krijgt de kans van de overheid om tegen betaling honderden radiopraatjes te houden waarin hij tekeer gaat tegen de Verenigde Staten en blijk geeft van zijn antisemitisme. Hij wordt door Itliaanse partizanen gevangen genomen en overgeleverd aan de Amerikanen. Hij wordt opgesloten in een militair kamp in Pisa en moet zelfs 25 dagen verblijven in een stalen kooi van zes bij zes meter. Hij krijgt er een zenuwinzinking door en wordt pyschisch ongeschikt verklaard om terecht te staan en wordt overgebracht naar de Verenigde Staten waar hij in Washington wordt opgesloten in een psychiatrisch ziekenhuis St.Elisabeth. De diagnose die men daar stelt na obeservatie luidt schizofrenie.



Gelukkig wordt hij binnen dat gebouwencomplex overgeplaatst naar Chestnnt Wall, waar hij in zijn kamer de gelehenheid heeft om weer te lezen, te schrijven en bezoek te ontvangen. Zijn vrouw Dorothy bezoekt hem enkele uren per dag. De meeste tijd werkt hij aan een enorm dichtwerk  bestaande uit 120 Cantos. Hoewel hij zijn antisemitisme in het openbaar afzwoer, gaf hij in zijn priveleven blijk nog steeds deze gevoelens te hebben. Nog tijdens zijn verblijf in Chestnut Wall sluit hij vriendschap met een actief lid van de Klu Klux Klan, John Kasper. Het zijn deze omstreden contacten die zijn vrijlating waar door schrijvers als Hemingway, T.S.Eliot e.a. voor werd gepleit, hebben vertraagd.
In 1958 kreeg hij gratie en verliet met Dorothy Amerika en ging wonen in de omgeving van Merano (Zuid Tirol). Hij werd er verzorgd door vier vrouwen die fel met elkaar streden om de leiding te krijgen. Pound werd voor het laatst in zijn leven verliefd op de 40 jarige Marcella Spang. Maar deze bedreiging weet Dorothy, die de royalties over zijn werk beheerde, af te wenden door deze Marcella terug te sturen naar Amerika.

Zelf liet ze de verzorging over aan Olga Rudd en daarom verlaten Ezra en Olga Merano en vestigen zich in Venetië, waar hij op 87 jarige leeftijd in een ziekenhuis sterft. Hij wordt op Isola di San Michele wordt bijgezet.

Geen opmerkingen: