zaterdag 30 november 2013

muziek waar ik van houd


In de serie gewijd aan muziek die te maken heeft met Venetië deze keer aandacht voor een van de beroemdste componisten uit de 16de eeuw nl. Claudio Monteverdi.


Zijn vader was apotheker in Cremona en daar werd Claudio op 15 mei 1567 geboren. Hij had een broer die ook musicus werd, maar onbekend is gebleven. Hij muzieklessen van Marc Antonio Ingegneri, maar die ontdekte al snel dat hij te maken had met een een jongeman die van nature alles al wist.

Een opname van een koorwerk van Marc Antonio Ingegneri.
 
In 1590 werd hij tot muzikant benoemd aan het hof van hertog Vincenzo I Gonzaga in Mantua. Hij had daar te maken met de dirigenten Giaches de Wert en Benedetto Pallavicino. Hij werkte daar 12 jaar.

Mantu was een bijzonder muzikaal centrum waar bv. de beroemde Palestrina kind aan huis was. Voor hofkoor componeerde Monteverdi een aantal madrigalen. Niet iedereen kon deze vernieuwende muziek waarderen bv. Giovanni Maria Artusi, deze was het niet eens met het uitgangspunt van Monteverdi nl. de antithese tussen de prima en seconda prattica. Artusi vond dat de prima de belangrijkste was waarin harmonie het belangrijkste as.
Monteverdi gaat het recitatief, de basso continuo benutten.


In 1607 schrijft Monteverdi voor het carnaval van Mantua de opera l'Orfeo. Zijn huwelijk met de zangeres Claudio Cattaneo in 1595 gesloten eindigt tragisch met haar dood in 1607 en Claudio blijft met twee zoontjes achter.
Daar komt nog bij dat hij en zijn broer in 1612 ontslagen wordt door Francesco Gonzaga. Bijna een jaar verblijft Claudio in diepe armoede in Cremona, maar daar komt gelukkig een einde aan doordat hij in 1613  maestro di capella aan de San Marco in Venetië wordt. Hij wordt dan financieel onafhankelijk.

Deel uit de Selva morale e spirituale van Monteverdi.
 
Liefst 30 jaar verblijft Monteverdi in Venetië; hij componeert er een drietaal madrigalenboeken en na zijn wijding in 1632 tot geestelijke drie grote opera's w.o. l'Incoronazione di Poppea, voor het eerst op niet mythologisch, historisch drama.


29 november 1643 overlijdt Monteverdi in Venetië en wordt bijgezet in de Santa Maria dei Frari.


 

Geen opmerkingen: