dinsdag 12 november 2013

levensbericht 12 november


Het levensbericht van deze 12de november is gewijd aan een man die als een van de eerste zich toelegde op de kunstfotografie, waarbij hij zich focuste op emigranten die hun heil zochten in de Verenigde Staten.

Fred Holland Day werd op 8 juli 1864 geboren als enig kind van een gefortuneerde koopman. Daardoor was hij in staat zich bezit te houden met zijn interesses d.w.z. voornamelijk met kunst in het algemeen, maar speciaal voor fotografie, het uitgeversvak en literatuur. 


Hij richtte in samenwerking met een andere kunstliefhebber Herbert Copeland een uitgeverij op die zich toelegde op kunst en letteren. Deze uitgeverij gaf b.v. de werken van Oscar Wilde uit w.o. diens Salomé met illustraties van Aubrey Beardsley.


De foto's die hij maakte waren vaak geinspireerd op thema's uit de klassieke oudheid en daarom beelde hij jongemannen vaak naakt af, wat zeker gezien de tijd heel shockerend was. Nog meer opschudding waren de foto's van kruisigingen, waarbij hij zichzelf als Christus afbeeldde.
Desondanks kreeg hij in 1900 een grote overzichtstentoonstelling. In 1904 voltrok zich een grote castastrofe toen bij een brand in zijn atelier een groot deel van zijn fotografische collectie verloren ging. 
Nadat hij opgehouden was met fotograferen wijdde hij zich aan de architectuur  en ontwierp b.v. een zomerhuis en verbouwde in Tudorstijl zijn ouderlijk huis. 12 november 1933 overleed hij in Norwood. 

Geen opmerkingen: