woensdag 6 november 2013

muziek waar ik van houd


Dit is de derde aflevering in de serie die ik wijd aan muziek die met Venetië te maken heeft.  Deze keer richt ik mijn focus op Andrea Gabriëli.

Over zijn jeugdjaren weten we nauwelijks iets. Misschien was hij een leerling van Adriaan Willaert. Zeer waarschijnlijk verbleef hij rond 1550 in Verona, waar hij samenwerkte met de componist Vinzenzo Ruffo, die er kapelmeester was. Deze Ruffo publiceerde in 1554 een van de door Andrea gecomponeerde madrigalen.

Adoramus te van Vinzenzo Ruffo
 
Vanuit Verona ging Andrea naar Cannaregio waar hij organist was tussen 1555 en 1557. Zijn pogingen om organist te worden van de San Marco in Venetië liepen op een mislukking uit. Hij verliet Italië en ging naar Duitsland waar hij in München Orlando de Lassus ontmoette, een componist van zeer uiteenlopende werken. Beide componisten beinvloedden elkaar en Andrea stapte af van het componeren voor de menselijke stem, maar schreef voortaan alleen instrumentale muziek.

een Sanctus van Andrea Gabrieli
 
Eindelijk kreeg hij loon naar werken en werd organist van de San Marco in Venetië en deed dit tot zijn dood op 30 augustus 1585. Gebruik makend van de geweldige akoestiek van deze kerk componeerde hij in een grootse ceremoniële stijl, die de Barok aankondigt.

 instrumentaal - battaglia van Andrea Gabrieli

Hij werd ook een bekend leraar die o.a. Hans Leo Hassler en Givanni Gabrieli - een neef - als leerlingen had. 
Opvallend was ook dat hij muziek schreef  voor het Griekse drama Oedipus tyrannus, geschreven door Sophocles. 

Geen opmerkingen: