vrijdag 29 november 2013

levensbericht 29 november


Mensen van mijn leeftijd zijn in hun jeugd opgegroeid met de stemmen van Paulus de Boskabouter, de heks Eucalypta en Oehoeboeroe, de wijze uil. Dat zich achter de schrijver en stemmetjes maker Jean Dulieu ene Jan van Oort schuilging wist bijna niemand. Onlangs verscheen van de hand van zijn dochter Dorinde van Oort een boek dat de titel draagt Paulus de Boskabouter of Het Dubbelleven van Jean Dulieu waarin zij aan de hand van brieven, dagboeken etc. een zeer openhartig portret schildert van een vader die een fascinerend, maar zeer problematisch leven leidde.

Eerder publiceerde deze dochter de roman Vrouw in de schaduw, waarin zij haar vader als de romanfiguur Lepel Mansborg ten tonele voert. Dit boek wekte wrevel op omdat teveel op fantasie zou berusten.

Inmiddels weten we dus dat Jan van Oort de zoon was van de zanger Henri van Oort, die weer de zoon was van de politieke tekenaar Johan Braakseniek. Jan werd geboren op 13 april in Soest en ging viool studeren aan het Amsterdams conservatorium. In 1943 werd hij aangesteld bij het Concertgebouworkest. Tijdens de Hongerwinter werden er geen concerten gegeven en dus kon Jan al zijn tijd gebruiken voor een nieuwe hobby namelijk tekenen van twaalf verschillende kabouters. Uit deze 12 kabouters mocht zijn vrouw de beste kiezen en het was deze kabouter die hij ging gebruiken voor een kinderboek en toen ontstond de figuur van Paulus.

In 1946 begon hij met het schrijven een stripverhaal voor krant Het Vrije Volk en gebruikte daarvoor een pseudoniem Jean Dulieu, een letterlijke vertaling van Jan van Oort. Na deze eerste strip zouden er nog liefst 3600 volgen.
Even na de oorlog verhuisde het gezin Dulieu naar Terschelling en stopte Jean met zijn orkestwerkzaamheden. In 1948 verscheen zijn eerste kinderboek met de figuur Paulus. Hij maakte vele reizen naar Italië en schreef in 1956 een boek over Franciscus van Assisie, dat de naam Francesco kreeg.

Inmiddels had hij het medium radio ontdekt en begin in 1955 met het radiohoorspel Paulus de Boskabouter. Slechts één van de stemmen werd door iemand in gesproken namelijk die van Prinses Priegeltje door de al eerder genoemd dochter Dorinde.
In 1984 stopte hij met deze Paulusverhalen. In 1990 werd er een Paulus Archief in het leven geroepen, met medewerking van de schrijver; men geeft ook een tijdschrift uit Bouterbode.
29 november 2006  overleed Jean Dulieu in Arnhem. 

Geen opmerkingen: