zondag 3 november 2013

muziek waar ik van houd



In mijn serie gewijd aan muziek die te maken heeft met Venetië deze keer aandacht voor de componist Cypriano de Rore. Het jaar van zijn geboorte is of 1515 of 1516, wel weten we zijn geboorteplaats nl. Ronse in Vlaanderen. 
Hoogstwaarschijnlijk volgde hij zijn muzikale opleiding in Antwerpen. Zoals zoveel Nederlandse componisten - polyfonisten - genaamd vertrok hij naar Italië. Bewijzen dat hij een leerling van Adriaan Willaert was zijn er niet. Vaststaat wel dat hij in 1524 in Brescia was, waar hij tot 1542 bleef. In dit tijd schreef hij madrigalen en motetten.
In 1547 was hij in Ferrara, waar hij aan het hof van Ercole II d'Este werkte. Hij gaf er ook les o.a. aan Giaches de Wert en Luzzasco Luzzaschi.

 Vox de Rama van Giaches de Wert uitgevoerd door Currende.
T'Amo mia vita van Luzzasco Luzzaschi uitgevoerd door The consort of Musicke.

De Rore keerde terug naar de Nederlanden - hij probeerde te vergeefs terug te keren naar Ferrara, maar de nieuwe hertog gaf de voorkeur aan Francesco dalla Viola.


Geluk  bij een ongeluk was dat Willaert in 1563 stierf en de Rore diens opvolger werd aan de San Marco in Venetië. Maar het beviel hem niet in Venetië en hij ging naar Parma, waar hij in 1565 stierf.
Het bekendst is hij gebleven om zijn madrigalen, die in tegenstelling met de madrigalen van b.v. de oudere Jacob Arcadelt en Philippe Verdelot, een ernstig karakter hebben. Hij gebruikte o.a. de canonische techniek, imitatie en chromatiek toe.
Jacob Arcadelt - Ahime, Ahime, dove e uitgevoerd door the Hilliard ensemble,
madrigaal Ultimi Miei Sospiri van Philippus Verdelot.
 
De Rore heeft componisten als Lassus, Palestrina, Philippus de Monte en Monteverdi beinvloed. 

Geen opmerkingen: