zondag 10 november 2013

muziek waar ik van houd

In mjn vorig artikel over Venetiaanse muziek gewijd aan Givanni Gabrieli noemde ik ook de naam van Claudio Merulo. Gelijktijdig met deze man was Annibale Padovano  1ste organist.We weten dat hij geboren werd in 1527 te Padua, maar over zijn jeugd weten we niets. Zijn naam zien we het eerst in VenetiĆ« op 3- movember 1552 als hij de functie van organist krijgt in de San Marco.
Beiden speelden gelijktijdig wat natuurlijk een bijzondere ervaring moet zijn geweest in de enorme ruimte van de kathedraal. Padovano kreeg 40 dukaten per jaar.


In 1565 verlaat hij Venetiƫ en gaat naar het Oostenrijkse Graz, waar hij gaat werken aan het hof van de Habsburgers. Hij wordt in 1570 hoofd van de muziekafdeling en vervult deze functie tot zijn dood op 15 maart 1575.
Naast motetten, madrigalen en missen schreef hij ook instrumentale muziek en paste de tehniek van de ricerare ( voorloper van de fuga ) toe. Hij gebruikte ook vaak thema's uit het Gregoriaans, waarbij hij veel versieringen in de melodische lijnen aanbracht.

Eigenlijk is {adovano het bekendst gebleven door de vele Toccata's,die we kunnen zien als voorlopers van de muziek van Venetiaanse school.

1 opmerking:

Theo Balvers zei

Mooi.
Je wordt steeds handiger in de opmaak.