woensdag 6 november 2013

levensbericht 3 november

 3 november 644 overleed in Medina de man die ervoor heeft gezorgd dat er een tweespalt ontstond tussen aanhangers van de Islam. Omar ibn al-Chattab heeft op zijn sterfgebed liggend ervoor gezorgd dat Ali ibn Abu Talib niet werd gekozen als zijn opvolger, maar dat de keuze viel op Uthman ibn Affan. Sinds die tijd worden de termen Soenieten en Sjiíeten gebruikt.



De precieze geboortedatum van Omar kennen we niet; waarschijnlijk was dat 584 in Mekka. Aanvankelijk was hij een fel tegenstander van Mohammed en wilde hem zelfs vermoorden. Maar op weg om zijn daad te volvoeren veranderde hij plotseling van gedachten en bekeerde zich zelfs in 616 tot de Islam en werd de 40ste gelovige die de Islam aanhing.
Hij werd een vertrouweling van Mohammed, die hem bij alle belangrijke beslissingeen die genomen moesten worden betrok.


In 634 werd hij gekozen tot Kalief en hij breidde het rijk enorm uit. Hij riep de zogenaamde Divan uit, die ervoor zorgde dat alle militairen, het staatsinkomen en de verdeling van de buit bij een verovering op papier vastlegde. Hij wist de bevolking van de meeste veroverde gebieden voor zich te winnen omdat hij alle bevolkingsgroepen  volledige godsdienstvrijheid gaf.
De meeste moeite had Omar met het Perzische rijk, dat onder leiding van het geslacht van de Sassanieden stonden en zware tegenstand bood. Het was dan ook niet verwonderlijk dat juist een Perzische soldaat Piruz Nahavandi geheten hem vermoordde.


Naast zijn militaire activiteiten hield Omar zich ook bezig met andere zaken w.o. de invoering van de Islamitische kalender en het bouwen van een groot aantal moskeeën. Hij noteerde 539 hadith d.w.z. overleveringen van Mohammed en hij behoorde tot een van de tien moslims die voor het Paradijs bestemd waren.
 

Geen opmerkingen: